ОНО ШТО НИСТЕ ЗНАЛИ О КОРОНИ: Биљана Србљановић открила како се заразила и борила са ОПАКИМ ВИРУСОМ!

Која су нова сазнања о корона вирусу? Које методе тестирања, раног откривања и лечања се користе? Да ли смо сигурни у начин преношења…

Ово су само нека од питања о којима се разговара у емисији “Прва тема” коју уређује и води Јована Јоксимовић.

У вечерашњој емисији гости су проф.др Тања Јовановић, вирусолог и професор Медицинског факултета Универзитета у Београду; проф.др Бранимир Несторовић, пулмолог и алерголог, прим.др Предраг Кон, епидемиолог у Градском заводу за јавно здравље.

Биљана Србљановић, списатељица И професорка ФДУ говори преко Скајпа.

Предраг Кон је рекао да су мерама превенције епидемија развучена и да је потребно око десет недеља да се епидемија смири.

– Овај вирус припада респираторним вирусима, а респираторне инфекције имају типичне епидемијске процесе који трају шест до осам недеља, без мера које смо ми преузели. Са тим мерама се читава ситуација мења. Ми смо намерно то продужили, шест до осам недеља је уобичајно да смо пустили да се вирус шири и да нисмо ништа радили. Собзиром да је то нови вирус, нисмо знали превише о њему, у међувремену смо сазнали, и због тога смо ми развукли тај период на 10 до 12 недеља. Зато сам данас говорио о свом оптимизму, то су разлози због којих гајим тај оптимизам јер како сам рекао, сада је почело друго полувреме у коме ми водимо, рекао је Кон.

На питање због чега је пре неколико дана изјавио да вирус није под контролом, а данас је оптимистичан, Кон је изјавио да вероватно није био довољно разумљив тада.

– Вероватно ја нисам био довољно разумљив када сам пре пар дана рекао да вирус није под контролом, данас је био други смисао, мислио сам на то да ли здравствени систем функционише и да ли може да издржи овај број пацијената”, рекао је Кон.

Истакао је да је један од већих проблема тренутно, утврдити начин на који су се поједини пацијенти заразили.

– Све је већи број пацијената који не знају ко их је заразио, рекао је Кон и објаснио да је епидемиолозима посао утолико тежи јер не могу да испрате мрежу контаката.

Закључио је да је логично то што је број заражених већи јер се и тестира много више људи него раније.

– Све је већи број оних за које се не зна од кога су се заразили. На почетку су тестирани само они са озбиљним тегобама, а сада и они са благим,  рекао је Кон.

Биљана Србљановић је рекла да се провукла и јефтино прошла у борби са короном.

– Постоје људи које познајем и који су прошли много теже. Ја сам свој први пост више написала с љутњом. Кад се корона појавила у Италији ја сам је схватила озбиљно, и нисам прослушала савете доктора Несторовића. Морала сам да се убеђујем са свима да је то озбиљан вирус. Почела сам да носим рукавицу и маске одмах после провог случаја код нас, рекла је Биљана Србљановић која се у емисију укључила преко Скајпа.

Она је рекла да је вероватно добила вирус од свој пријатеља Мрђана Бајића кад су заједно путовали, и да јој је он отворио и додао флашу флашу воде без рукавица. Бајић је после завршио такође у болници у тешком стању.

– Ишли смо једне среде у Нови Сад да израђујемо споменик Ђинђићу, и када смо дошли понашали смо се по правилима социјалног дистанцирања. Стала сам на пумпу и купила флашу бводе, он ми је отворио. Касније је јавио да је добио малу температуру, потом сам се изоловала код куће, њему је било све горе и горе, узела сам потпуну дистанцу, а он је завршио у болници у лошем стању, нисам знала где се налазим, тешко сам дисала. Звала сам хитну помоћ, сматрала сам да сам обавезна да пријавим свој случај. Све сам им објаснила – истакла је Србљановић.

Биљана Србљановић је истакла да је важно обавезно третирати целу ситуацију, без обзира на испаде у разним сферама здравства. Она је рекла да јој је било добро одмах након што је примила кисеоник, да није имала упалу плућа и да је добила отпусну листу.

Она је објаснила и детаље болести, као и када јој је било психички лакше.

– Прва три дана су ми у магли, имала сам температуру која дође па прође. Ја сам пратила ситуацију мог пријатеља који је 15 дана био у коми. Када се њему погоршало стање, добила сам температуру коју никоме нисам пријавила. Психички сам оздравила када су мог пријатеља скинули са респиратора и пробудили из коме, тада сам плакала и било ми је лакше – додала је професорка ФДУ.

Доктор Несторовић је о својој чувеној изјави о “смешнм вирусу” поновио да је то тако рекао да не би настала паника и да људи не би навалили на апотеке и продавнице.

Он је рекао да сматра да је вирус вероватно дошао из Вухана у Кини.

– Овај вирус је интересантан јер користи један рецептор који се налази у цревима, бубрезима и срцу највише. Зато су особе са кардиоваскуларним болестима најугроженије. Особе са високим крвним притиском имају много тог једног молекула и зато су оне најугорженије. Вирус се излучује и путем мокраће. Јавни тоалети су зато велики извор вируса. И у болницама, на радним местима, зато се препоручује то прање руку до бесвести и велика пажња приликом одласка у тоалете – објаснио је доктор Несторовић.

Докторка Тања Јовановић је рекла да су респираторни вируси у 21. веку постали опаснији.

Доктор Кон је рекао да је вирус изазвао пандемију и да није веровао да има толики потеницијал.

– То је дискутабилно, у теорији могуће. Прича се и да се преноси путем крви, мислим да ово уноси немир. Постоји редослед и начин понашања и у овој ситуацији пре свега треба да пратимо оно што знамо о вирусу, што су чињенице. Теоретски је све могуће, али најважније је да пратимо само оно што се дешава у највећем броју случајева – рекао је Кон.

Он је рекао да су брзи тестови непоуздани.

– Са стопостотном сигурношћу можемо да кажемо да је вирус изазвао пандемију. Смртност је релативан појам. Бројилац и именилац када делите и испитујете је непознат. Свуда се гледа број умрлих у односу на број тестираних – истакао је др Кон.

Он је рекао да постоји низ питања која иду заједно са свим што се дешава када је пандемија у питању.

Доктор Кон је рекао да није лако направити 24-часовни карантин.

Извор: Курир