„Опкољени смо, пред нама су црни дани, нема помирења са онима који не признају геноцид над Црногорцима!“: Замјеник Пуре Поповића у идеолошком делиријуму

“СПЦ је окупаторска вјерска организација у Црној Гори”, поручује Рабреновић.

„Црна Гора је политички посматрано опкољена снагама које имају само једну мисију – да затру све што је црногорско и што указује на нашу хиљадугодишњу историју”, рекао је у разговору за ЦдМ потпредсједник Либералне партије и „Пурина десна рука“ Јово Рабреновић.

Коментаришући историјску побједу опозиције на претходним парламентарним изборима, Рабреновић је истакао да ће „тај 30. август сигурно бити записан али и упамћен у црногорском националном бићу као један од црних дана славне црногорске историје јер су се неке старе превазиђене и ретроградне политичке матрице поново вратиле на сцену у покушају да нас трајно одвуку у клеронационалистички поредак мрачног средњег вијека. На вјерски национализам тадашњи носиоци политичке власти нијесу имали адекватан одговор што је за резултат имало одсуство конкретних активности на јачању идентитета и ефикасном супростављању континуираним покушајима дестабилизације државе”, сматра он.

Рабреновић је предодредио и „месијанску улогу“ Либералној партији.

„Овој генерацији Црногораца припада улога, коју могу рећи нијесмо тражили, али смо као потомци славних предака прижељкивали, да заувијек ријешимо национално, црквено питање и да се ослободимо свих облика подијељености али и да докажемо да само антифашистичке политике могу водити Црну Гору”. 

Наравно, у визији „окупационог плана“ није изоставио и фамозни „Меморандум САНУ-а“. Напомиње да се показало да је српска политичка акција, заснована на Меморандуму САНУ (1986), до сржи прожета тежњом ка територијалном проширењу.

Он је истакао да нема помирења са онима који не признају „геноцид над Црногорцима“.

„Како говорити о помирењу са оним који кажу да није постојао геноцид над Црногорцима прије, током и послије светог Божићног устанка, како говорити о помирењу са оним који кажу да у Сребреници није било геноцида, да су Бошњаци лажни људи, да Црногорци не постоје, да су Црногорци и Црногорке окупљене на тргу 6. септембра у ствари нацисти, како говорити о помирењу када владу од предсједника преко министара до посланика сачињавају они који куну Црногорце и кажу за њих да су настали етничким инжињерингом и називају их ”новоцрногорцима, монтенегринима, дукљанима, милогорцима”, истакао је Рабреновић.

Наравно, неизоставни дио интервјуа је и нечасно третирање улоге једине канонски признате цркве у Црној Гори.

Рабреновић каже да је кључни циљ СПЦ-а у Црној Гори промјена црногорског идентитета затирање историјске улоге Црногорске православне цркве и рушење националне вертикале промјеном закона и школских програма али и медијским дјеловањем из сусједних држава.

“Српска црква има један велики проблем у свом црквеном постојању у Црној Гори а то је да је свјесна да је окупаторска вјерска организација која је на овим просторима присутна спроведеним Аншлусом Црне Горе и као таква понаша се као сваки кривац боји се суда и закона”, закључио је Рабреновић.

Од  ИН4С