Опозиција у Београду прегруписана

Опозиција у Скупштини Београда завршава са прегруписавањем уочи  седнице у петак – формирањем нове одборничке групе Народне странке, чија ће шефица бити Марина Липовац Танасковић, која је најавила да за сад неће сарађивати са некадашњим коалиционим партнерима из Савеза за Србију, али не одбија могућност сарадње за предстојеће београдске изборе.

Марко Бастаћ у својству оснивача Канцеларије за локалне и иновативне политике, с друге стране, позива опозицију да се уједини око захтева за оставкама градске власти.

Уочи седнице Скупштине града Београда, на којој је главна тема било усвајање буџета за 2021. годину, већина странака опозиције завршава са консолидацијом и поделама на градском нивоу.

Одборници групе Слобода и правда, одборници Народне странке, покрета Двери као и бивши председник општине Стари град Марко Бастаћ (сви из некадашњег Савеза за Србију) искористили су прилику да се обрате јавности, како о финансијама Београда, тако и о политици коју ће водити.

Марина Липовац Танасковић из Народне странке изјавила је да није било даљих разговора о сарадњи са групом Слобода и правда након што су они формирали нову одборничку групу и позвали Народну странку да сарађују.

– Наступамо као две одборничке групе, ја лично сматрам да је то јако добро јер сада власт мора да води рачуна и шта ми кажемо и шта они кажу па је ово можда и бољи корак за опозицију. Понављам, ми имамо принципе, дајемо реч, и даље смо отворени за разговоре. Избори нису сутра, припремамо се за то и видећемо шта ће на крају бити, навела је она.

Пеђа Митровић, шеф одборничке групе Слобода и правда, која окупља чланове Странке слобода и правда Драгана Ђиласа, Покрета за преокрет и Синдиката Слога, истакао је да је буџет који се налази пред одборницима искључиво предизборни програм владајуће странке.

Марко Бастаћ, који је дошао на јучерашњу седницу како би уручио „новогодишњи поклон“ – плакат неиспуњених предизборних обећања градске власти, позвао је читаву опозицију да стане иза захтева за оставком заменика градоначелника Београда Горана Весића.

– Ово је последњи моменат за све људе у опозицији да се уједине око једног циља а то је хитна оставка Горана Весића и целе градске управе. То је једини начин да се спречи да напредњачки стампедо разара град Београд. Небитно је у колико ће колона опозиција изаћи на изборе, јако је битно да сама опозиција координише рад и сигуран сам да ћемо тиме успети да сменимо ову власт, навео је Бастаћ. Остале странке нису се изјашњавале о његовом позиву.

Док групе Слобода и правда и Народна странка настављају бојкот седница Скупштине који су започели док су били у коалицији, али сада као засебне групе, Грађански демократски форум (отцепљено крило Покрета слободних грађана) наставља са опозиционим деловањем унутар Скупштине.

Они су на јучерашњој седници ушли у дужу расправу око предлога да се додели улица Александру Тијанићу.

Извор: Данас