Орден за хероја са Кошара: Вучић одликовао потпуковника Димчевског за храброст

Битка на Корашама почела је 9. априла и трајала до краја НАТО агресије на СРЈ 10. јуна 1999. године

Поводом 21. годишњице Битке на Кошарама, председник Републике и врховни командант Војске Србије Александар Вучић одликовао је Орденом белог орла са мачевима другог степена, потпуковника Драгутина Димчевског за испољено лично херојство и вешто командовање 53. граничним батаљоном Војске Југославије током 1998. и 1999. године, саопштила је прес служба председника.

На Велики петак 9. априла 1999. године, припадници тзв. Ослободилачке војске Косова, потпомогнути Војском Албаније и НАТО авијацијом, прешли су државну границу у реону карауле Кошаре и напали јединице Војске Југославије са циљем прекидања комуникације на линији Ðаковица-Призрен и запоседања већег дела Метохије.

Тада је 53. гранични батаљон био прва јединица наше војске која је примила непријатељски удар и херојски одолевала нападима непријатеља чувајући Отаџбину.

Поред ове, у бици су учествовале и 125. моторизована бригада, 63. падобранска бригада, део 72. специјалне бригаде, Војна полиција, део 549. моторизоване бригаде, делови Приштинског корпуса, резервисти и руски добровољци.

Битка на Корашама трајала је до краја НАТО агресије на СРЈ 10. јуна 1999. године.

Губици на обе стране су били велики: 108 припадника ВЈ (18 официра и подофицира, 50 редовних војника, 13 резервиста, 24 добровољца). У непријатељским редовима тзв. ОВК је изгубила преко 200 припадника, а уништено је и пет тенкова Војске Албаније, наводи се у саопштењу.

Потпуковник Драгутин Димчевски током борби те 1999. године, водио је дневник који је данас аутентична успомена и сећање на војнике и догађаје из тог периода.

Дневник о догађајима на том делу територије, каже, почео је да води још 1998. године, која је била испуњена сталним граничним инцидентима, нападима терориста, пресецањем главних путних праваца ка Ђаковици и Пећи, као и погибијом војника.

Извор: Телеграф.рс