Још 6 жртава корона вируса у Србији, укупно 80 преминулих, доктор Стевановић: Излечено укупно више од 400 пацијената

Још 6 особа преминуло је од последица корона вируса у Србији, саопштено је данас на конференцији за новинаре у Палати Србија.

Од последњег извештаја тестирано је 1913 особа од којихје 250 позитивно. Хоспитализовано је 2684 пацијената, на респиратору 146 пацијената, до 15 часова тестирано је укупно 8312 особа. У последња 24 сата још шест особа је преминуло, три особе мушког и три женског пола, просечне старости 57 година. Леталитет, односно смртност у овом моменту, износи 2,2 одсто. Дистрибуција хоспитализованих: на Инфективној тренутно 48 пацијената и још 79 који чекају резултате, број случајева на респиратору на Инфективној је 11. На Клиници за пулмологију 127 пацијената, од којих 11 на респиратору. У КЦВ укупан број 144, 11 на механичкој вентилацији. У КЦ Крагујевац 83, 11 на респиратору. У КБЦ “Мишовић” укупно 295 пацијената од којих 46 на респиратору. У КБЦ Земун 40 пацијената, 25 на респиратору. У КБЦ Звездара 340 пацијената, 15 на респиратору. У Општој болници Панчево 147 пацијената, нико није на респиратору, на Сајму 347 особа, Чаир Ниш и хотец 205 особа, у Дому студената 125 особа, и у Хали 1 Новосадског сајма 166 особа.

Нова жаришта

Докторка Дарија Кисић Тепавчевић потврдила је да су нова жаришта идентификована у Ковину и Панчеву.

– Готово ниједан део земље није поштеђен. У Панчеву имамо општу болницу која је претворена у ковид болницу, тамо је 150 пацијената, али већина их није из Панчева. Што се тиче Ковина, 2 лабораторијска радника имају вирус, и они тренутно имају благу клиничку слику а чланови њихових породица налазе се у кућној изолацији. Што се тиче старачких домова, то је најосетљивија популација и у многим другим земљама је показано да је смртност велика ако се тамо прошири вирус. У појединим случајевима јесте потврђена инфекција, али су све хитне мере спроведене да се инфекција прекине – рекла је доктор Кисић.

На питање да ли се разматра продужавање забране кретања од четвртка до понедељка, докторка Кисић је рекла да је то питање за кризни штаб и да ће бити благовремено саопштена таква потенцијална одлука.

Излечених више од 400

Одговарајући на питања новинара, доктор Стевановић, начелник Инфективне клинике у Београду рекао је да је до сада излечено око 400 особа.

– Особе које се по нашим критеријума сматрају излеченим су особе које имају разрешење клиничке слике и два негативна тестра, таквих је више од 400 стотина. Имамо и она код којих су се симптоми повукли али тестови показују да су позитивних, то значи да су клинички излечени и њих је преко 800 – рекао је Стевановић, а др Кисић додала да се у привременим болницама налази нешто мање од 1.000 особа, без икаквих знакова и симптома, чекају први или други тест, то је популација која је на корак од куће.

– Проценат пацијената излечених односно онима код којих је престала потреба за вештачком вентилацијом је још мали, јер сам процес траје дуго, али имамо пацијенте које смо успели успешно да санирамо, они су углавном млади и без удружених болести – рекао је Стевановић

О повратку у школе

– Степен колективног имунитета код најмлађих је низак и свесни смо да ако се деси инфекција они могу бити преносиоци поготово на популацију бака и дека које се трудимо да сачувамо. Са стручног аспекта гледа се када је најбезбедније вратити децу у школе. Да будемо сви свесни да ће се донети онаква одлука која је најбоља за нашу децу и таква врста одлука да најмање изложимо децу ризику и да не пренесу инфекцију у кућне услове, међу старе. О томе ће се још причати, али ово је стручно размишљање које је позадина одређивања таквих временских смерница – рекла је др Кисић.

О термину укидања ванредног стања

– Знам да сви траже тачне временске одреднице и то би било лепо да можемо, међутим нико не може да да прецизне информације. Бројеви обољевања говоре да контролишемо ширење и да знамо шта радимо. Морамо да будемо свесни да колективни имунитет гради популација радно активног становништва, видимо по структури да те групе највише има, с друге стране то је добро јер смо сачували најстарије и најмлађе, међутим напомињем да је степен колективног имунитета који је потребан између 60 и 70 одсто. То значи да вирус мора толико да ослаби да постане безазлен, да по већину неће представљати опасност, чак ни код старих и са хроничним болестима. Када бисмо сада релаксирали све мере, онда повратак ових чији је имунитет једнак нули би урушило оно што смо до сада градили. То је суштина таквог концепта, да ослабимо вирус, а показатељ је број пацијената са тешком клиничком сликом – рекла је Кисић Тепавчевић одговарајући на питање када се може очекивати “попуштање” мера.

37 дан епидемије у Србији

Иначе, Србија се налази у 28. дану ванредног стања, а од појаве првог случаја корона вируса у нашој земји прошло је 37 дана.

Како би се зауставила епидеија, Влада Србије донела је низ рестриктивних мера којима се ограничава кретање грађана. Затварање граница за улазак странцима једна је од првих мера које су донете, а уследило је – након затварања школа и факултета – затварање ресторана и кафића и клубова, кладионица, салона, али и паркова и појединих шеталишта.

Неколико модуса ограничавања кретања је такође спровођено у последњих непуних месец дана. Прва мера била је потпуна забрана кретања, односно излажења из станова и кућа за све старије од 65 година. За остало становништво, полицијски час најпре је уведен од 20 сати до 5 сати ујутру. Касније, полицијски час је продужен од 17 сати до 5 ујутру, а уведена је и посебна забрана кретања викендом: најпре од суботе од 13 сати до понедељка у 5 ујутру, а онда и, пооштрена, од петка у 17 сати до понедељка у 5 ујутру.

Извор: Блиц