Осуђеници нишког затвора најавили штрајк глађу

Затвореници незадовољни лечењем заражених ковидом 19, изостанком одлуке о амнестији и условима за посете и погодности. – Надлежни тврде да се у заводима примењују сви званични протоколи.

Осуђеници Казнено-поправног завода у Нишу (КПЗ) најавили су за данас штрајк глађу како би скренули пажњу на проблеме са којима се суочавају током издржавања казне, казао је за „Политику” Иван Митић Меза, оснивач и председник Удружења за постпенални прихват и ресоцијализацију осуђених лица „Нови почетак”. Упоредо са штрајком осуђеника, према Митићевим речима, у 12 сати ће испред завода чланови породица осуђених одржати скуп којим ће се солидарисати са својим најближима који се налазе на издржавању казне. Удружење „Нови почетак”, према речима његовог оснивача, подржава овај скуп.

– Очекујемо да ће на скупу бити између две и три стотине људи. Желимо да укажемо на проблеме у заводском систему, пре свега на пренатрпаност затвора, неадекватну здравствену заштиту осуђених лица, поскупљење ПЦР тестова, који чланови породице морају да ураде да би им била одобрена посета… Јављају нам се осуђеници с издржавања казне и говоре како у заводу нема потребних лекова и њихови родитељи који нам причају да им купују и достављају медикаменте који су неопходни да би им била пружена адекватна здравствена помоћ – каже за наш лист Митић.

Према његовим речима, у нишком затвору осуђеници који су оболели од вируса корона немају адекватан смештај.

– Јавио нам се један оболели осуђеник који тврди да се њих тридесетак налази у једној соби, која се не греје адекватно и где је немогуће држати препоручено растојање. Посебан проблем, на који ћемо покушати да укажемо, јесте изостанак одлуке о амнестији, односно умањења казне одређеним групама осуђених. С обзиром на то да је осуђеницима од марта онемогућено да користе повољности које су остварили током издржавања казне, попут изласка у град, одласка на викенд, наш предлог, између осталих, био би да се саберу дани некоришћених погодности и да се за толико одређеним групама осуђеника умањи казна – објашњава оснивач и директор „Новог почетка”.

Поводом најаве одржавања данашњег скупа испред нишког затвора, „Политика” је Управи за извршење кривичних санкција поставила питања да ли је обавештена о његовом одржавању, да ли су тачни наводи да су услови за смештај осуђеника оболелих од ковида неадекватни, да ли окупљање у Нишу може да покрене лавину, па да се овакви догађаји одрже и испред других заводских установа, као и када ће осуђеним лицима бити омогућено да користе остварене погодности. Ни на једно питање нам није достављен конкретан одговор.

У одговорима који су нам достављени наводи се да удружење „Нови почетак” шири нетачне информације, од тога да су осуђеницима од марта забрањене посете, да су за посете потребни ПЦР тестови, до тога да лица позитивна на вирус корона не добијају адекватну здравствену заштиту, да их нико не тестира и не лечи у нашим заводима.

– Истичемо да осуђеници с инфекцијом ковид 19 добијају неопходну здравствену заштиту 24 сата дневно, они су под непрестаним надзором лекара и лече се као и сви други грађани Србије. Лекари у Служби за здравствену заштиту спроводе званични протокол – лица која се пожале на било који симптом одмах се изолују од других, тестирају и смештају под појачан медицински надзор и лече. Лицима с инфекцијом ковид 19 се проверава сатурација (ниво кисеоника у крви), температура, крвна слика и по потреби им се снимају плућа. Уз то, добијају адекватну терапију прилагођену за свако лице и појачану дозу витаминских суплемената потребних за имунитет. У складу са протоколом, у случају погоршања општег стања лица, свако лице ће истог трена и без одлагања бити хоспитализовано у надлежну ковид болницу на даље лечење – наводи се у одговорима достављеним нашем листу.

Управа негира да породице осуђеника с овом инфекцијом купују лекове. Сви осуђеници, наводе у управи, добијају лекове који се налазе на позитивној листи РФЗО, баш као и када је реч о другим врстама терапија за њихово лечење.

– Наглашавамо и да за редовне посете особама које долазе осуђеницима у посету нису ни сада, нити су раније били потребни ПЦР тестови, како је ова организација на протесту представила. Особе које долазе у посету морају да имају заштитне маске, а за осуђенике заводи обезбеђују маске, рукавице и визире. Дозвољене су посете брачног друга и деце у посебним просторијама (на коју осуђени има право једном у два месеца у трајању од три сата) уколико лице које долази у посету има негативан ПЦР тест на ковид 19, не старији од 72 сата – наводи се у одговорима Управе за извршење кривичних санкција.

У Управи за извршење кривичних санкција наглашавају да је само у заводу у Нишу од марта, од тренутка избијања пандемије, до сада тестирано 800 лица.
– Наглашавамо и да се први случај инфекције код осуђеног лица у овом заводу појавио 27. новембра. Тај осуђеник је излечен и враћен у матични павиљон, док је још један осуђеник излечен и изашао је на слободу будући да му је истекла казна – кажу у управи.
Извор: Политика