Отказ због истине о загађењу ваздуха

Агенција за заштиту животне средине отпустила је дугогодишњег начелника Одељења за заштиту ваздуха Миленка Јовановића и покренула дисциплински поступак против њега након што се Јовановић, како он тврди, побунио против измена у начину оцењивања квалитета ваздуха.

Агенција је 18. новембра донела решење о престанку радног односа службеника Миленка Јовановића, због, како се наводи у решењу, више пропуста и недозвољених радњи везаних за рад и радне односе, због чега је и в.д. директора Агенције Филип Радовић, иако му је у међувремену истекло стање вршиоца дужности, покренуо дисциплински поступак.

Јовановић за Данас каже да је ово искључиво питање струке и стручности, а не политике, те да је отпуштен јер није желео да допусти да се мимо мишљења стручњака доносе одлуке о начину приказа часовних концентрација полутаната и тумачења категорија квалитета ваздуха.

– Спор је настао јер ја никада нисам допуштао уплив било ког утицаја у стручни део оперативног посла који сам радио, јер би то угрозило његово извршавање. То је кулминирало крајем октобра када се десила фамозна измена критеријума за приказ концентрација полутаната. Таква измена може да се ради, јер је то питање договора, а не закона, али овде директор није консултовао струку, односно запослене којима је то у опису посла и који то раде професионално. Ово је урађено тако што је директор наложио компанији која одржава информациони систем квалитета ваздуха да измени приказивање података, а да нико од нас, који се тиме бавимо, није знао, објаснио је Јовановић.

Он истиче да директор има право да доноси такве одлуке али да је врло лоше када не консултује стручњаке, и при том се збуњује јавност давањем противречних информација. Због тога се он, како каже, обратио менаџменту услед чега је дошло до неколико измена уз збуњујућа објашњења за јавност.

– Да ли је он желео да ублажи приказ стања јер квалитет ваздуха у Београду није задовољавајући ја то не могу да тврдим, истиче Јовановић.

Он додаје да је начин на који га је руководство третирало „школски пример мобинга“, те да је дисциплински поступак који је против њега покренут стручно неоснован, а процедурално скандалозно погрешан.

– Замера ми се одржавање станица услед неадекватног одржавања, које иначе спроводи екстерна компанија веома, веома добро. Реалност је да су оне у одличном стању, што потврдјују и резултати мониторинга као и извештаји. Стављено ми је на терет и да имам лоше међуљудске односе у свом одељењу иако нико из одељења није саслушан. Овакву замисао да лаж постане истина, директор не би могао да спроведе да на тај понижавајући процес нису пристали чланови дисциплинске комисије, навео је Јовановић за Данас.

Ипак, Агенција се о овом случају јесте на неки начин огласила, тако што је Решење о престанку радног односа Јовановића истакла на званичном сајту те институције, иако тако нешто није уобичајена пракса нити би државни органи требало на овај начин да откривају информације о својим запосленим.

Следећи корак је да се стручна комисија Владе Србије изјасни о жалби коју је против отказа уложио Миленко Јовановић.

Агенција демантује: „Јовановић контрадикторан“

Агенција за заштиту животне средине накнадно је објавила саопштење у коме демантује наводе Јовановића тврдећи да се ради о покушају дезинформисања јавности.

„Чињеница је да је Агенција само ускладила распоне индекса квалитета са онима које користи Завод за јавно здравље Београд, а није мењала критеријуме за оцењивање квалитета ваздуха који су, за разлику од индекса, обухваћени законском регулативом у Републици Србији, и не могу да буду промењени било каквом једностраном одлуком Агенције, што је господин Јовановић својевремено и подржао, са чиме се сагласио, за шта постоје докази“, наводи се у саопштењу Агенције. Они су истакли да је Јовановић „контрадикторан у својим изјавама“ и још једном се позвали на разлоге покретања дисциплинског поступка као мотиве за прекид радног односа.

Извор: Данас