ОТКРИВАЈУ ГМО У ХРАНИ: Нова опрема новосадском Институту за прехрамбене технологије

ИНСТИТУТ за прехрамбене технологије у Новом Саду, уз финансијску подршку Покрајинског секретаријата за високо образовање и научноистраживачку делатност, набавио је савремену опрему помоћу које ће умногоме унапредити анализе, односно контроле квалитета и безбедности хране.

– Сталним улагањем у набавку нове опреме желимо да наука увек буде у функцији квалитета живота грађана, пре свега када је реч о здравствено безбедној храни – изјавио је покрајински секретар за високо образовање и научноистраживачку делатност Зоран Милошевић приликом јучерашње посете Институту.

У том погледу, како је додао, ресорни секретаријат ће инвестирати укупно 34 милиона динара за опремање најсавременије лабораторије специјализоване за анализу присуства у храни пестицида и других штетних материја које су такође опасне за здравље људи и животиња.

За набавку течног и гасног хроматографа са масеним детектором и остале пратеће опреме су крајем минуле године уложена 22 милиона динара, а остатак износа ће бити уплаћен у првом кварталу, па се реализација те инвестиције очекује до краја јуна месеца. Небојша Илић, в. д. директора Института, нагласио је да ће контроле пестицида у храни и производима од воћа и поврћа бити у тој институцији убудуће боље и да ће бити много више рађене, чиме ће наша храна бити безбеднија.

КОРИСНИЦИ

АНАЛИЗЕ присуства пестицида или ГМО у храни од Института траже различити корисници њихових услуга. – Обраћају нам се тим поводом различити произвођачи и снабдевачи храном, од великих компанија до оних мањих – каже др Небојша Илић.

Извор: Новости онлајн