ОТКРИВЕНА ПОСЛЕДЊА НАРЕДБА ЂИНЂИЋА ВРХУ БИА: Премијер сумњао у сарадника, неко је знао за атентат

Последња наредба коју је премијер Зоран Ђинђић 2003. године издао Безбедносно-информативној агенцији била је праћење његовог блиског сарадника и пријатеља из Демократске странке. Тражио је свакодневне извештаје о поменутом сараднику, који је био, како је рекао тадашњи председник Владе Србије, повезан са криминалцима.

Први извештај – уједно и последњи – добио је вече пред убиство. То је у управо објављеној књизи “Служба” открио некадашњи заменик директора БИА Горан Живаљевић којег је на то место управо и поставио почивши премијер.

Лоцирање

– Последњи налог који смо добили од премијера односио се на посредно (само путем технике) праћење једног његовог блиског сарадника и дугогодишњег пријатеља из странке, а због веза са криминалним клановима, где је инсистирао да му сваке вечери, на основу базних станица, јавимо његово кретање. Тај налог лоцирања и личног јављања њему смо испунили само 11. марта увече јер је премијер убијен већ наредног дана – навео је Живаљевић у књизи.

Шта је ко знао?

Он је открио и готово невероватан податак да је српски војни аташе у Скопљу 11. марта 2003. знао да ће премијер сутрадан бити убијен. Резултати истраге контаката тог аташеа до данас нису познати.

– Македонска служба нам доставља не писани податак, него снимак прислушкиваног телефонског разговора нашег војног аташеа у Скопљу од 12. марта, коме жена јавља да је премијер убијен, на шта он спонтано одговара: “То ми је јуче најавио овај што сам се видео са њим.”  Истрагу овог трага преузимају војне службе безбедности јер је све везано за војног аташеа реално њихов посао. Никада до данас нисам сазнао ко је нашем војном аташеу у Скопљу најавио 11. марта 2003. године да ће премијер Ђинђић сутрадан бити убијен – открио је Живаљевић.

Извор: Курир