Отвара се питање корона “пасоша”

БРИСЕЛ – Лидери ЕУ на ванредном састанку Европског савета 21. јануара разговараће и о увођењу тзв „корона пасоша”, наваљено је у Европској комисији.

„Важно је сагледати шта би била потенцијална права људи који би имали те пасоше, али и права оних без таквих пасоша. У питању је врло осетљива дебата која се мора одржати међу ЕУ лидерима током видео конференције у четвртак”, каже портпарол ЕК Ерик Мамар.

Дебата о „корона пасошима” наћи ће се на дневном реду састанка ЕУ лидера, који је у целости посвећен одговору на пандемију, на захтев грчког премијера Кирјакоса Мицотакиса који је затражио увођење „сертификата о вакцинацији” како би вакцинисани могли слободно да путују.

Председник Европског савета Шарл Мишел каже да „не искључује” могућност увођења таквих сертификата, а да је тим поводом већ имао неформалне разговоре са ЕУ лидерима.

Он напомиње да се мора успоставити европско јединство о томе да ли уопште уводити такав докумет, али и када, јавља Танјуг.

„Више људи би морало бити вакцинисано пре него што то буде применљиво. Ако би се применио прерано изазвало би велику фрустрацију у Европи”, поручио је Мишел гостујући у недељу увече на холандској телевизији.

У ЕУ оцењују да се ради о „врло осетљивој теми” која се мора сагледати и са правног спекта.

„Ова тема је осетљива у многим европским земљама, јер ће неке од њих имати утисак да смо са таквом потврдом у ствари одлучили да је вакцинација обавезна, а у многим земљама сматрају да је боље ако вакцинација остане добровољна и ако не одлучимо да је учинимо обавезном. Морамо покушати што је више могуће да изградимо европско јединство и за овако тешка питања”, каже Мишел.

Видео конференција ЕУ лидера заказана је за четвртак у 18 часова.

У Бриселу напомињу да се не очекује доношење одлуке о „корона пасошима” већ само политичка дебата.

Извор: Политика