Јовановић (ДСС) позвао власт да организује округли сто о изборним условима

Председник Демократске странке Србије (ДСС) Милош Јовановић позвао је данас власт да организује округли сто власти и опозиције о изборним условима, чији би закључци били обавезујући, јер је до редовних председничких и београдских избора, али и најављених превремених парламентарних остало тек годину дана.

„У циљу превазилажења подела у друштву Србији је потребан дијалог о бројним питањима које те поделе проузрокују. Једно од питања највеће важности јесте оно које се односи на стварање услова за потпуно слободне и фер изборне услове, које може да се реши само дијалогом власти и опозиције”, навео је Јовановић у писаној изјави.

Навео је да је то унутрашње питање Србије и треба да се одвија без икаквог спољног мешања и посредовања, „са становишта очувања угледа и достојанства државе давање сагласности на инострани политички утицај на одвијање овог неопходног дијалога мора да се сматра неприхватљивим”.

„Добар пример може да се надке у организовању делимично успешног Округлог стола власти и опозиције 1992. године, на коме су учествовали представници владе и бројних опозиционих странака”, додао је он.

Јовановић је предложио да тема округлог стола буде улога и обавезе свих медија, посебно медија под непосредном државном контролом, у испуњавању одредби закона о јавном информисању и преиспитивање рада РЕМ-а.

Такође, предложио је да теме буду и обавезе полиције и правосудних органа у спречавању, откривању и санкционисању кривичних дела против изборних права, утврђених у глави 15. Кривичног законика и формирање тела за праћење извршења одлука Округлог стола и тока изборног процеса, са једнаким бројем чланова представника власти и опозиције.

Извор: Данас