Јовановић: Морали смо да повећамо цену ПЦР теста, кућни тест поуздан, али опрез

Вирусолог и чланица Кризног штаба Тања Јовановић изјавила је да цена ПЦР теста и услуге зависи од цене теста, другог потрошног материјала и стручног тима и када се све то сабере цена од 6.000 није била довољна и зато је радна група тражила да се цена коригује.

Тања Јовановић је за РТС, објашњавајући зашто је тест поскупео са 6.000 на 9.000 динара и који фактори утичу на цену, рекла да се цена ПЦР теста и услуге дефинише на основу структуре саме услуге, коју у овом случају чине три компоненте.

“Прва је цена теста – мора бити комерцијални тесет, који има своју цену, имамо понуду више произвођача, најквалитетнији су најскупљи, узима се средња вредност јер различите лабораторије користе различите тестове и на тај начин можемо да покријемо трошкове”, навела је Тања Јовановић.

Она је додала да је друга компонента други потрошни материјал – пипете, епрувете, тубе и други материјал, а трећа, врло важна компонента је стручни тим – лекари, специјалисти, молекуларни биолог, техничар, одређује се њихово радно време, минутажа.

Према њеним речима, када се све то сабере, цена од 6.000 није била довољна и зато је радна група тражила да се цена коригује.

Коментаришући изјаву епидемиолога Предрага Кона који је рекао да ће поскупљење одвратити људе од путовања, Тања Јовановић је рекла да цена теста поједине свакако неће спречити да путују.

Навела је да људи који имају симптоме и оду у ковид амбуланту на тестирање неће платати ПЦР анализе.

Говорећи о брзим антигенским тестовима који могу да се купе у апотекама, Тања Јовановић каже да су они веома поуздани и имају квалитете доброг дијагностичног теста.

Међутим, како каже, врло је важно да се тест уради један до три дана од појаве симптома, најкасније пет дана.

Такође, наглашава, врло је важно узети узорак у право време са правог места на прави начин.

“Потребно је узети ћелије из назофарингса, из ћелије, а не из секрета, потребно је мало енергичније узети тест”, нагласила је Тања Јовановић, која сматра да грађани то неће моћи сами да ураде и да може да се деси да повреде себе.

Она је нагласила и да је важно шта ће грађани радити са тим биолошким отпадом – да ли ће ићи у комунални отпад или ће само додатно повећати концентрацију вируса у околини.

Извор: Н1