ОВЕ ЗЕМЉЕ ХОЋЕ ДА УВЕДУ ИМУНИТЕТСКЕ ПАСОШЕ: Тако може да се путује и ради, али многи сматрају да је то веома лоша идеја

Због пандемије коронавируса, поједине владе разматрају могућност да дозволе грађанима који су се опоравили да путују и да се врате на посао, уз одређено здравствено уверење, или тзв. “имунитетски пасош”, али Светска здравствена организација (СЗО) сматра да је то лоша идеја.

СЗО сматра да не постоји ниједан доказ који би показао да да особа која је развила антитела не може поново да се разболи, што би значило да путовања уз  имунитетске пасоше” могу само да допринесу ширењу заразе.

Већина до сада спроведених студија показује да људи који су се опоравили од инфекције имају антитела у крви, али код неких је ниво тих антитела веома низак. То значи да би и други део имунолошке реакције организма, тзв. Т-ћелије које елиминишу заражене ћелије, могао да буде од “пресудног” значаја за опоравак. До сада ниједна студија није анализирала да ли присуство антитела на вирус обезбеђује отпорност у случају нове инфекције вирусом код људи, саопштила је СЗО.

Организација такође оцењује да су неопходне додатне процене тачности лабораторијских тестова за откривање антитела, те да је неопходно правити разлику између раније инфекције вирусом САРС-Цов-2, који је изазвао пандемију ковида-19, и других шест познатих корона вируса у оптицају.

Иначе, прошле недеље су власти Чилеа саопштиле да ће почети да издају “здравствене пасоше” људима који су се опоравили од инфекције. Када се утврди присуство антитела у крви, моћи ће да се врате на посао.

У Шведској одређени научници такође сматрају да би њихово становништво могло да стекне знатно већу отпорност него народи земаља у којима су уведене строге мере изолације.

У Белгији, где је стопа раста броја умрлих по становнику међу највећима у свету, почевши од 11. маја у плану је постепено попуштање мера изолације. Владин саветник Марк ван Ранст изјавио је да се оштро противи идеји о издавању “имунитетских пасоша”.

“Ужасавам се при помисли да ћемо издавати људима пасоше, зелени и црвени, зависно од серолошког статуса”, каже овај виролог, члан Организације за процену ризика белгијске владе и Научног комитета за корона вирус.

“То ће довести до лажирања докумената, до тога да се људи намерно излажу вирусу. То, једноставно, није добра идеја. То је веома лоша идеја”, додао је.

Извор: Курир