Ово су хитне мере Владе Србије због коронавируса

Београд — Због нових случајева оболевања од коронавируса, Влада Србије одржала јутрос хитан састанак, на ком је донесено низ мера у циљу заштите становништва.

Како се наводи у саопштењу достављеном медијима, страним држављанима који долазе из подручја са интензивном трансмисијом коронавируса, односно из Италије, појединих провинција Кине, из Јужне Кореје, Ирана и делова Швајцарске привремено ће бити забрањен улазак у нашу земљу.

Уведена је и препорука за стриктно поштовање забране путовања запослених у систему здравствене и социјалне заштите у Републици Србији у земље са интензивном трансмисијом ЦОВИД-19 као и жариштима епидемије, саопштила је Влада Србије.

То је део додатних мера ради спречавања појаве ширења и сузбијања заразне болести ЦОВИД-19, које су уведене према препорукама наших епидемиолога и у складу са препорукама Светске здравствене организације.

Ову ситуацију је наше здравство спремно дочекало, предузимајући све неопходне мере како би број заражених био што мањи. Захваљујући правовременој и одговорној реакцији нашег здравственог система број оболелих од корона вируса у Србији је четири, стоји у саопштењу Владе.

Даље се наводи да нема места паници и забринутости јер је Србија од самог почетка реаговала одговорно и појачала контролу на граничним прелазима, посебно на аеродромима.

Поштују се инструкције Светске здравствене организације као и препоруке наших епидемиолога који су се деценијама едуковали за овакве епидемиолошке ситуације, а поједини од њих су имали и лично искуство у поступању у сличним ситуацијама, .

Влада Србије позива грађане да искључиво прате савете струке.

Министарство здравља Републике Србије са Институтом за јавно здравље Србије „Др Милан Јовановић Батут“, мрежом завода за јавно здравље и надлежним здравственим установама прати епидемиолошку ситуацију изазвану новим корона вирусом у Републици Србији и свету и сходно новим сазнањима и препорукама Светске здравствене организације издаваће обавештења за јавност и упутства за поступање здравственим установама и другим надлежним органима и институцијама.