ОВО СУ ЗЕМЉЕ СА НАЈЧВРШЋИМ МЕРАМА ПРОТИВ КОРОНЕ: Ево на ком месту је Србија по анализи научника са Оксфорда!

Према истраживању научника са угледног Универзитета у Оксфорду, Хрватска, Србија и Словенија имају најстроже мере заштите од пандемије вируса Цовид-19 на свету.

Максималних 100 бодова на ранг-лествици строгости мера Оксфорд Цовид-19 Говернмент Респонсе Трацкера имају Хрватска, Србија, Словенија, Индија, Пакистан, Сирија, Вијетнам, Шри Ланка,Тунис, Уганда, Јужноафричка Република, Боцвана, Мадагаскар, Хондурас и Костарика.
Најмање бодова има Кина (42,86), земља у којој је епидемија прво избила и која је имала и стотине милиона људи под неким обликом карантина, али је у међувремену наводно сузбила епидемију и укинула карантин – иако се почетак другог таласа епидемије у тој земљи већ назире, преноси портал Индеx.

Најпознатија по својим благим заштитним мерама је Шведска, која је имала најопуштеније мере на свету пре недељу дана, кад је имала 42,86 бодова од могућих 100.
У међувремену их је нешто пооштрила, подстакнута драматичним порастом броја умрлих, па је 6. априла, имала 52,38 бодова.

Осим Шведске и Кине, изузетно благе мере имају Замбија с 47,62, Гватемала с 52,38, Румунија са 57,14 и Кенија с 59,52 бода, а релативно благе и Боливија (61,9), Алжир (61,9), Монголија (61,9), Чад (66,67), Колумбија (66,67), Јапан (66,67), Гана (66,67) и САД (66,67).
Треба нагласити да за неке земље нема доступних података о заштитним мерама, укључујући Туркменистан, чији је режим забранио и спомињање коронавируса у јавности, и Белорусију, чији је председник Александер Лукашенко поручио грађанима да “пију вотку како би се борили против болести” и додао да “Овде нема вируса. Не видим их.”

Наравно, за свеобухватну евалуацију појединих националних стратегија биће потребно сачекати крај пандемије и упоредити укупан број оболелих, хоспитализованих и умрлих, релативно по броју становника.

Извор: Курир.рс / Танјуг