Пасторова фотеља сигурна, Мировићева још није

Прва, конститутивна седница Скупштине Аутономне Покрајине Војводине одржаће се данас (петак) у Мастер центру Новосадског сајма.

Окупљање новоизабраних покрајински посланика изван Бановине, зграде покрајинског парламента, образложено је тренутном здравственом и епидемиолошком ситуацијом.

На Новосадском сајму, наиме, постоје сви услови да се поштују прописане мере држања безбедног растојања јер Мастер центар располаже са великом и више мањих сала које се могу повезати у једну целину у којој има хиљаду места.

И аула Мастер центра има довољно простора да прими посланике.

Дакле, могуће је обезбедити да посланици седе на, примерице, свакој другој или трећој столици, као и са празним редом између.

Ово није први пут да покрајински посланици заседају у том простору, тако је било и пре нешто више од годину дана када је скупштинска сала опремана новим електронским системом гласања.

На првој седници биће потврђени мандати 120 посланика, формираће се посланичке групе и бирати председник и потпредседници Скупштине.

Досадашњи председник војвођанског парламента и шеф Савеза војвођанских Мађара Иштван Пастор потврдио је да се са шефом Српске напредне странке Александром Вучићем договорио да остане на челу новог скупштинског сазива у покрајини.

Пастор се у уторак, 28. јула, састао са представницима свих седам изборних листа које су освојиле посланичке мандате, те изјавио да се начелно разговарало о кандидатима за функције, формирању посланичких група и радних тела.

Судећи према досадашњем пословнику, поред председника Пастора, требало би да се изабере и шест или седам потпредседника, по један из сваке посланичке групе.

У претходном сазиву коалиција око СНС, као највећа, имала је два потпредседника.

Досадашњи председник Покрајинске владе Игор Мировић недавно није хтео или могао да одговори на питање Данаса да ли је поново кандидат за ту или неку другу функцију. Рекао је да то у овом тренутку није важно, већ да је важнија борба против корона вируса.

Мандати

На изборима одржаним 21. јуна коалиција око СНС освојила је апсолутну већину и има 76 посланика, коалиције СПС и ЈС -13, СВМ – 11, коалиција Војвођански фронт – 6, листе Метла и „За краљевину Србију – за српско Војводство“ по 5, док ће СРС имати 4 посланика. У претходном скупштинском сазиву владајућа коалиција била је савез СНС, СПС и СВМ.

Извор: Данас