ПАТРИЈАРХ ИРИНЕЈ: Лепо је доћи на празник у цркву, али МОЖЕМО СЕ БОГУ МОЛИТИ И У СВОМ ДОМУ

– Лепо је доћи на велике празнике у цркву, али ово је изузетан један моменат у нашему животу. Можемо се ми Богу молити и у своме дому. Препоручујем нашему народу да прихвати оно што кажу људи од струке, да се тих упустава придржава – изјавио је патријарх српски Иринеј у великом, ексклузивном интервјуу.

Овим ставом патријарха Иринеја у интервјуу стављена је тачка на питање које је мучило православне вернике у Србији од тренутка када су уведене рестрикције кретања и окупљања грађана услед пандемије корона вируса ковид-19: како ће у Србији бити прослављен Васкрс и како ће изгледати васкршња литургија?

– Ове године ћемо прославити посебно Васкрс, у посебним условима. Ја препоручујем нашему народу да прихвате оно што кажу људи од струке, који познају проблем који нас је снашао. Да се тих упустава придржавају. Лепо је доћи на велике празнике у цркву, али ово је изузетан један моменат у нашему животу. Можемо се ми Богу молити и у своме дому, у тој домаћој цркви. Јер боље је у дому своје мисли и своје жеље и своје срце упутити према цркви, него бити у цркви, а не знам о чему другом мислити. Ово је прво много боље. Према томе, да се Богу помолимо, да размишљамо о празнику и његовом значају, то можемо и у своме дому. Наравно, све ће ово проћи, па ћемо се молити Богу и у нашем дому и у црквама – казао је патријарх Иринеј у интервјуу.

Патријрх српски Иринеј је у интервјуу бацио светло на дилеме и размишљања Светог синода СПЦ у вези са прославом Васкрса у доба корона вируса, али је још једном подвукао да ће СПЦ поштовати савете стручњака.

– Тешко је кад дође велика маса света (у цркве) направити ред. Али смо ми у могућности, с обзиром на то да је народ прихватио позив да се уздржи од комуникација, тако да можда и неће бити толика маса света. И у већим црквама је потпуно могуће спровести то да се направи размак задовољавајући, а они који су многобројнији нек буду напољу, као што је то случај код Руса и неких других народа. Тако да се задовољи и једна и друга страна. Но, прихватамо ми став људи који су упућени у проблематику и у материју (о заразности корона вируса), и поштоваћемо – казао је патријарх Иринеј.

Извор: Блиц