ПАТРИЈАРХ ИРИНЕЈ: Србе у Црној Гори истребљују као на Косову!

Патријарх српски Иринеј најоштрије је осудио изјаву црногорског министра одбране Предрага Бошковића, који је поручио да је „Закон о слободи вероисповести искоришћен како би се против Црне Горе повео крсташки рат“ и позвао народ да настави борбу за светиње у Црној Гори!

Поглавар Српске православне цркве истиче да је крајњи циљ таквих порука истребљење Срба са простора Црне Горе.

– Ту нема коментара, они то стално причају!

Заклањају оно што им је намера – да ослабе Цркву, да ослабе народ и да се ослободе Срба, као и Шиптари са Косова. Позадина закона је да се истребе Срби из Црне Горе! Ми ћемо наставити да се боримо, да народ излази на литије. Надамо се да ће Уставни суд имати разумевања – навео је патријарх.

Настављамо борбу

На другој страни, Бошковић је односе са Србијом оценио као најлошије од обнове црногорске независности, те навео да протестне литије „немају никакве везе са законом, већ је намера да се Црна Гора представи као српска држава којој би се поништила независност изгласана на референдуму 2006. године“.

– Протести немају везе са законом, јер да је тако, он би се применио, па бисмо видели да ли угрожава било чија права. Видимо да то није случај. Видимо иконографију на скуповима, како се означава територија Црне Горе као српске државе, видимо цртање српских мотива – рекао је министар.

Доказивање шефу

Један од лидера Демократског фронта Андрија Мандић истиче да је велика жалост читаве Црне Горе јер има таквог министра одбране“.

– Од некадашњег српског ратника и припадника Белих орлова дошао је до позиције да подсећа на некадашње црногорске усташе. Жао ми је што је запао у такво психоделично стање јер мислим да би човеку требало помоћи да се врати своме корену, својој цркви. Он је носилац Ордена Светог Саве другог степена, треба да га узме у руке и суочи се с њим, својим прецима и покуша да се дозове памети.

Иначе, младићи из Подгорице – Огњен Мараш, Милош Ајковић, као и Александар Бабић из Пријепоља и Мирослав Антић из Земуна, који су 11. фебруара кренули на литију дугу 500 километара од Београда до Подгорице, јуче су ушли у Црну Гору!

Мило Ђукановић признао: Црна Гора је била српска држава

Црногорски председник Мило Ђукановић, након неформалне вечере са лидерима ЕУ и западног Балкана, признао је да је Црна Гора некад била национална, српска држава.

– Наспрам оног што ми као Влада заступамо, да и даље развијамо грађанску државу, мултиетничко друштво које ће бити саставни део европске, евроатланске заједнице, ми имамо предлог да се Црна Гора врати у статус националне, прецизније српске државе, да се врати у статус државе којом ће управљати СПЦ, дакле да се врати у модел средњовековне државе – истакао је црногорски председник.

Шеик Имран Хусеин: Подржимо браћу православце

Један од најугледнијих исламских теолога и филозофа шеик Имран Хусеин позвао је све балканске муслимане да подрже православне вернике у Црној Гори.

– Ако сте муслиман, да станете раме уз раме са вашом браћом православним хришћанима, подржавајући их сложно и солидарно против искварености црногорске владе, која води рат против православне цркве – навео је шеик Хусеин и повукао јасну границу између хришћана са Запада и православаца.

– Ови хришћани (православци) нису арогантни као они који владају из Вашингтона и Лондона и Париза – навео је он и додао:

– Молимо се да ове речи стигну до вас. Да следите божја упутства из Курана и да прихватите ову прилику да станете уз вашу хришћанску браћу, раме уз раме, како бисте се одупрли нечасном насиљу црногорске владе.

Извор: Курир