Павићевић: Власт води државу ка амбису, тај пут ће ускоро постати неповратан

Професор Факултета политичких наука Ђорђе Павићевић изјавио је да је драматична политичка ситуација у Србији свакако “мотив да се више активирају они који сматрају да је правац у коме власт води државу пут ка амбису и да ће он ускоро постати неповратан”.

„Али то не би требало да нас усмери, и стратешки и тактички, да размишљамо само о томе како сменити лошу власт, него и о томе у каквој држави људи желе да живе“, рекао је Павићевић, који је однедавно координатор Политичког савета Иницијативе Не давимо Београд, за нови број недељника НИН.

Он је, на питање о промени изборних услова, рекао да је подршка Европске уније (ЕУ) битна али „неће ЕУ променити власт у Србији и од Србије направити поштену и праведну државу“.

„Опозиција може, уз помоћ партнера из ЕУ поправити изборне услове, али то не значи да може, само уз помоћ тога, направити значајнији изборни резултат“, рекао је Павићевић.

Оценио је да „очекивање да је ‘зрело’ за промену, само да се раскринка власт, није најбоља стратегија са оваквим типом режима који неће олако препустити власт и борбу за власт доживљава као борбу за живот“.

„До неке озбиљније промене политике ЕУ према Србији још смо далеко, а један од најважнијих предуслова, слично као што је било у Црној Гори дуги низ година, јесте питање кредибилног партнера који ће донети промену“, навео је Павићевић.

Извор: Н1