Пелемиш: Ако нема побољшања епидемиолошке ситуације, одмах пооштрити мере

Члан Кризног штаба за борбу против короне, инфектолог Мијомир Пелемиш изјавио је да се не сме чекати да прође 14 дана да би се анализирао ефекат орочених мера, које су недавно донете.

“Много пре 1. децембра, већ данас или сутра, морамо да анализирамо, и то не ефекте мера, него епидемиолошку ситуацију, и ако не видимо побољшање, да одмах пооштримо мере”, рекао је Пелемиш за Вечерње новости.

Заоштравање мера, пише лист, могло би да значи додатно скраћивање радног времена угоститеља и трговаца, преоријентацију на рад од куће, ограничење броја људи у јавном превозу и повећање дистанце. То би онда значило да у локалима мора да се обезбеди више од садашња четири метра квадратна по човеку.

“Ковид 19 подједнако је опасан за све узрасте, без обзира на пол, само је разлика у исходу болести. Сви могу да се заразе и свако ко је заражен може да премине услед компликација. Нама су од ковида умирали млади, срећом не и деца, али извештаји из САД показују да је тамо ковид био фаталан за више од 100 малишана”, упозорио је Пелемиш.

Извор: Н1