Петковић: Стигла помоћ српском народу угроженом поплавама на Косову

Директор Канцеларије Владе Србије за Косово и Метохију Петар Петковић изјавио је данас да је стигла помоћ српском народу на Косову угроженом поплавама, упркос томе што је њему онемогућен улазак на Косово.

„Помоћ је стигла и стићи ће увек тамо где је наш народ на Косову и Метохији. И када су биле таксе 100 одсто држава Србија је помагала српском народу на Косову и Метохији. И увек ћемо помагати“, казао је Петковић за Радио-телевизију Србије.

Он је оценио да Приштина „све гледа кроз политику и политички маркетинг“ и оценио да је потезом да се њему онемогући улазак показала да „заправо није важан живот Срба на Косову и Метохији“.

Према његовим речима, преко стотину српских домаћинстава је угрожено услед поплава.

Он је казао да Београд није желео да додатно ствара тензије које су, како је навео, иначе присутне у Приштини због избора који су заказани за 14. фебруар

„Не желимо да учинимо било шта што ће подићи тензије, искуство нам говори да увек то иде преко ледја српског народа на Косову и Метохији“, рекао је он.

Петковић је саопштио у четвртак да су власти у Приштини два сата после поноћи, одлучиле му не дозволе да обиђе поплављена подручја у српским срединама на Косову и угроженим домаћинствима уручи хуманитарну помоћ.

„Очигледно је да је предизборна кампања у Приштини почела и пре законског рока и да су Срби поново главне мете. Поступак албанских политичара говори о томе да им је политички маркетинг важнији од живота и безбедности људи“, навео је Петковић у писаној изјави.

В.д. министра спољних послова Косова Мељиза Харадинај-Стубла саопштила је да је Петковиц́у забрањен улазак на Косово пошто Србија „наставља да се понаша деструктивно“. „Тако ће бити јер се Србија и даље понаша деструктивно, наставља са злостављањем и произвољним хапшењима и незаконитим притварањем грађана Косова, те користи илегалне путеве за увођење сумњивих ‘вакцина’ на Косово у циљу угрожавања државне безбедности и јавног здравља“, написала је она.

Извор: Н1