Писмо мајке: Породиље изложене зарази у ПИО фонду

У време пандемије и свеопште приче о одговорности, једна посебно осетљива група, која би требало да буде најзаштићенија, постаје најизложенија. Наиме, нашој редакцији обратиле су се породиље које тврде да је њихово здравље и здравље њихове деце директно угрожено због непоштовања мера превенције и чекања на лекарске комисије како би продужиле одобрење за посебну негу детета. То су оне мајке које се по навршеном првом рођендану детета не враћају на посао, већ из најразличитијих здравствених разлога морају да наставе бригу о детету.

Као да им живот није довољно тежак, као да немају довољно брига, само им још фали корона. У име свих забринутих мајки, нашем порталу, али и свим надлежним службама, обратила се Тијана Милић. Писмо је стигло на све адресе које могу да реше ствар, од ПИО фонда до Министарства здравља. То обраћање ми вам га преносимо у целости.

“Обраћам Вам се у име свих породиља које су протеклих, а и наредних, дана изложене заражавању коронавирусом.

Ради се о мајкама које са својим обично једногодишњим бебама долазе у филијале ПИО фонда, те заједно са осталим родитељима који су позвани на вештачења тога дана чекају свој термин у препуним чекаоницама. Затим улазе у мале канцеларије где се налазе четири члана комисије. Заједно са мајком чине групу од пет људи која се налази на изузетно малом простору – канцеларији. Када се на то све дода и присуство бебе, сложићете се – ситуација је ризична по све особе у просторији.
Неретко, лекари у комисији прегледају децу, доносе им струњачу и играчке како би вештачили њихово здравствено стање. Конкретно, на дан када је у Србији било преко 4000 новозаражених корона вирусом, на комисији на Новом Београду деца су била изложена недезинфикованим играчкама на недезинфикованој подлози. Овакве комисије одржавају се сваке недеље, па и данас када се у Србији открије и 7000 новозаражених дневно.

Желим да напоменем да се у јулу и августу вештачења здравствених стања деце нису непосредно одвијала и да је комисија одлучивала о продужетку боловања мајке на основу послате документације, без непосредног прегледа детета, као што и пише да је могуће на сајту ПИО фонда. У складу са тренутном епидемиолошком ситуацијом, не видим разлог да се исто не поступа и данас.

Молим Вас да имате у виду и да се мајке које подносе захтев за одсуство са рада ради продужене неге детета налазе у веома незавидној ситуацији. Њима није омогућено да регуларно обаве адаптацију деце у претшколске установе (јасле) јер им није дозвољен улазак у вртиће, одлазе у здравствене установе на специјалистичке прегледе ради подношења захтева, што доноси додатну стрепњу за могућност заразе и, најважније, не могу да обаве неопходне рехабилитационе вежбе или терапију у одговарајућим установама те су принуђене да са својом децом вежбају или да их лече у кућним условима. О томе колико њих после повратка са боловања бива “награђено” отказом и мобингом ћу Вам радо писати другом приликом.
Надам се да ћете ревидирати своје одлуке и да ћете вратити лекарске комисије на вештачења на основу послате документације, те да ћете тиме заштитити здравље мајки са децом, њихових породица, али и чланова комисија”.

Нова.рс затражила је одговор од ПИО фонда, у чијим филијалама се дешава потенцијлна епидемиолошка опасност, али одговор нисмо добили.

Извор: Нова С