ПОБЕДНИК СЕ ВРАТИО КУЋИ НА КАЛЕМЕГДАН, ВЕСИЋ: Историјски тренутак, нема панораме без БГ симбола НАПРАВИО И СЕЛФИ Грађани ће данас, од 10 до 16 сати, статуу моћи да виде изложену на платоу Горњег града Београдске тврђаве

БЕОГРАД – Статуа Победника стигла је у Београд после четири месеца реконструкције у Смедереву и грађани ће данас, од 10 до 16 сати, моћи да је виде изложену на платоу Горњег града Београдске тврђаве, непосредно поред локације споменика.
О току и важности реконструкције, ексклузивно овог јутра говори заменик градоначелника Београда Горан Весић, који је направио и селфи са Победником.

– Мало је догађаја око којих сви делимо иста осећања и који изазива овакве емоције као што је враћање Победника. Сви ми који се овде налазимо имају осећај да се дешава нешто велико и такав осећај имали су грађани Београда 1928. године када је постављен – изјавио је Весић јутрос подсетивши на његов историјат и занимљиву судбину током које је годинама чамио у једном магацину на Сењаку а на Калемегдану је завршио јер је као наг мушкарац био “непристојан” за Теразије.

– Данас нема разгледнице нити панораме без Победника – казао је Весић и додао да тако Победник постаде симбол Београда.

– Победник је изнад свих нас и треба сви да уживамо у њему без свађа и подела – додао је Весић подсетивши не само да је статуа била у јако лошем стању, те да је Град издвојио 200.000 евра да се она рестаурира, него и на хајку која је јесенас владала како никада неће бити враћен, како ће бити претопљен, отет, продат…

– Грађани, дођите! Уживајте у Победнику, направите селфи, сликајте се са Победником! Леп је дан а ово је јединствена прилика коју су имали само Београђани 1928, друге неће бити – закључио је Весић додавши да је он наш симбол и заштитник већ 91 годину, те да исто толико чува и нас и наш град.

Подсетимо, статуа, дело Ивана Мештровића, која скоро читав век краси Београд, сутра ће бити враћена на старо место – на постамент.

Споменик, који је јуче допремљен из атељеа вајара Зорана Кузмановића из Смедерева, радници су дизалицом усправили и оградили заштитном оградом.

Чувено ремек дело Ивана Мештровића налази се у непосредној близини постамента и спремно “чека” грађане који ће моћи да га погледају данас од 10 до 16 сати.

Међу првима који су направили селфи са реконструисаним “Победником” био је заменик градоначелника Београда Горан Весић, а прилику да се фотографишу са симболом српске престонице искористила је и директорка Завода за заштиту споменика културе града Београда Оливера Вучковић, као и представници медија. “Победник” ће на постамент бити враћен сутра, а предвиђено је да цела операција буде изведена од 10 до 13 сати.
На том месту налазио се од 1928. године, али је временом претрпео знатна оштећења каменог постамента и стуба, као и саме бронзане скулптуре која је имала многобројне рупе од метака и гелера, али и пукотине које су догодиле услед продора воде у скулптуру.

Повремено су чишћени графити и мењане фуге на постаменту, али рестаурација саме скулптуре није рађена никада, до 10. октобра прошле године када је демонтирана с постоља и превезена у Смедерево, на рестаурацију у атеље вајара Зорана Кузмановића.

У међувремену, завршени су и радови на статичкој санацији темеља споменика и конзерваторско-рестаураторски радови на стубу и постаменту.

Споменик “Победник” подигнут је 1928. на Горњем граду Београдске тврђаве поводом прославе десетогодишњице пробоја Солунског фронта.

Чине га бронзана мушка фигура са соколом у левој руци и спуштеним мачем у десној, рад вајара Ивана Мештровића, као и постамент који је конципиран у виду дорског стуба са канелурама на високој кубичној бази који је ауторско дело архитекте Петра Бајаловић.

Првобитно је било замишљено да “Победник” буде постављен на Теразијама, али су грађани то оспоравали, сматрајући да ће нага скулптура негативно утицати на морал српских девојака, па је споменик постављен на Калемегдану. За културно добро проглашен је 1992. године.

Из Смедерева, где је реконструисан од средине октобра, Победник је довезен на аутошлеперу, увијен у плаву фолију, у пратњи два полицијска аутомобила.

Извор: Курир.рс