Почасно црногорско држаљанство добиле контроверзне, али и угледне личности

На списку особа које су добиле почасно црногорско држављанство налазе се контроверзне личности, али и угледни појединци – економисти, глумци, спортисти, лекари, види се из списка које је јуче објавила невладина организација Центар за грађанско образовање (ЦГО).

ЦГО је објављујући списак свих додељених почасних држављанстава од 2008. до 2020. године, позвао владу и министарство унутрашњих впослова да то учине на својим званичним страницима јер јавност има право да зна ко по овој процедури и због чега добија црногорско држављанство.

Почасни држављанин Црне Горе 2009. године постао је Таксин Шинаватра, некадашњи премијер Тајланда који је у својој држави био осуђен за корупцију, а неколико година касније и малезијски држављанин Веи Сенг Пу, који је био хапшен у Лас Вегасу због организовања илегалног клађења.

Држављанство по привилегованој процедури је добио и Мохамед Дахлан, бивши палестински министар безбедности који је био оптужен за милионску превару и кршење људских права.

Бизнисмен Петрос Статис који је, између осталог, власник неколико медија у Црној Гори такодје је добио држављанство те државе.

На листи је египатски бизнисмен и значајан инвеститор у Црној Гори Самих Савирис, Натанијел Ротшилд, који је инвестирао у тиватску марину за јахте Порто Монтенегро.

На листи угледних личности које су добиле почасно држављанство су певачица Мерима Нјегомир, глумац Лазар Ристовски и некадашњи фудбалер Драган Джајић.

Држављанство је добио и син покојног југословенског функционера Јова Капе (Јове Капичића) – бивши кошаркаш Драган Капичић и његов унук, глумац Стефан. Почасно држављанство је добила и угледна лекарка Надежда Басара која ради у Немачкој и бави се лечењем најтежег облика канцера.

Држављанство је добио о економиста Исак Адижиз.

Медју првима су црногорско почасно држављанство добили глумци Драган Николић и Милена Дравић.

Из списка се може видети да су и неки политичари из нове парламентарне већине добили почасна држављанства, попут министарке просвете, науке, културе и спорта Весне Братић и посланика Владимира Добричанина.

Извор: Н1