Почело чишћење Савског шеталишта

Министарка заштите животне средине Ирена Вујовић присуствовала је данас почетку чишћења Савског шеталишта око старог железничког моста, које се реализује на иницијативу њеног министарства.

У акцији, коју спроводе јавно-комунална предузећа Зеленило-Београд и Градска чистоћа, са тог дела шеталишта биће рашчишћена дивља вегетације, уклањен дрвни отпад, као и дивље депоније и комунални отпад.

Министарка је указала да на том делу савског приобаља годинама уназад постоји проблем с дивљом вегетацијом и мини депонијама, због чега цео простор изгледа запуштено, а отпад неретко заврши у реци.

„Ово је природни наставак рашчићавања простора поред реке, које је започето уређењем дела шеталишта у оквиру Београда на води, којим се данас поносимо и у којем уживају како грађани наше престонице, тако и гости Београда. Жеља нам је да цео овај потез дуж Саве буде уређен и да послужи као пример за остале градове у Србији, а исто тако да сви почнемо на другачији начин да се односимо према речним обалама и рекама“, рекла је Вујовић.

Министарка је додала да ће у фокусу Министарства заштите животне средине ове године бити решавање проблема с дивљим депонијама широм Србије и додала да у том послу локалне самоуправе, али и грађане, види као партнере.

„Подизање свести да морамо да бринемо о свом граду, рекама и средини у којој живимо допринеће да се свест о екологији полако али сигурно мења у целој земљи. Ова акција је само један мали корак ка нашем крајњем циљу – здравијем и уређенијем Београду и Србији“, рекла је Вујовић.

Извор: Данас