Почиње истраживање о облицима сексуалног насиља на факултетима у Србији

Виктимолошко друштво Србије саопштило је да почиње реализацију истраживања о облицима сексуалног насиља на факултетима у Србији.

У саопштењу се наводи да је истраживање део пројекта под називом „Сексуално насиље на универзитетима у Србији: Подизање свести и развијање иновативних механизама за подршку жртвама“.

„Циљ истраживања је долажење до података о обиму и карактеристикама сексуалног насиља над студенткињама и студентима, као и о њиховим предлозима везаним за превенцију, подршку и заштиту. Истраживање се спроводи на факултетима у Београду, Новом Саду, Нишу и Крагујевцу. Малобројна истраживања у Србији показала су да је сексуално насиље присутно на факултетима, али је ова тема још увек слабо истражена“, саопстили су из Виктимолошког друштва.

Како су додали, универзитети и факултети у Србији немају адекватне механизме за препознавање сексуалног насиља и подршку жртвама, због чега случајеви сексуалног насиља и сексуалног узнемиравања остају непријављени и невидљиви.

Друштво подсећа да је Организација Европска помоћ жртвама (Вицтим Суппорт Еуропе) 1991. године, на предлог представника из Шведске, прогласила 22. фебруар Европским даном жртава, са циљем да се последице, које жртве криминалитета трпе, учине видљивим широј јавности и да се друштво подстакне да ефикасније и потпуније заштити права жртава.

„Сексуално насиље је озбиљан облик кршења људских права и јавноздравствени проблем. Млади људи, укључујући студенткиње и студенте, су у посебном ризику да доживе неки вид сексуалног насиља, као што су вербално и невербално узнемиравање сексуалне природе, сексуално узнемиравање физичким контактом, сексуално уцењивање, сексуално узнемиравање коришћењем савремених технологија, силовање и покушај силовања“, наводи се у саопштењу.

Виктимолошко друштво Србије (ВДС) је независно и непрофитно удружење грађана, основано 12. новембра 1997. године са циљем унапређења и заштите права и положаја жртава криминалитета, рата, кршења људских права и других облика страдања, у оквиру ког од 2003. године функционише служба за жртве ВДС инфо и подршка жртвама. Служба је намењена свим жртвама криминалитета и жртвама кршења људских права.

Од оснивања до данас, Служба је имала више од 10.000 контаката са жртвама различитих облика криминалитета – насиља у породици, сексуалног насиља, мобинга, прогањања, имовинских кривичних дела, претњи и других видова кршења људских права.

Извор: Н1