Под којим условима држављани Србије могу да путују за Немачку?

Амбасада Савезне Републике Немачке у Београду саопштила је данас су надлежни органи у Немачкој због непромењено великог броја новозаражених вирусом ковид 19 предузели низ ригорозних мера и да се препоручује да се одустане од путовања у ту земљу која нису преко потребна.

Они подсећају и да путовања у Немачку у туристичке сврхе нису дозвољена.

Држављани Србије који имају дозволу боравка у Немачкој или националну визу и надаље имају могућност да путују у Немачку, наводи се у саопштењу.

„Међутим, треба генерално избегавати путовања са намером краткотрајног боравка у земљи. Амбасада препоручује путницима да пре сваког уласка у Немачку провере детаљне информације и препоруке за пут објављене на сајту немачког Министарства унутрашњих послова“, саопштила је Амбасада.

За улазак чланова породице са српским држављанством за привремену посету породици важи следеће:

• Чланови ужег круга породице са српским држављанством (дакле, супружници, партнери из регистрованих животних заједница и малолетна деца или родитељи малолетне деце) који су у браку/регистрованој животној заједници са немачким држављанином, држављанином Европске уније или српским држављанином који има боравишну дозволу за Немачку имају право, без визе, да путују у привремену посету породици.

Дужни су да приликом уласка у Немачку докажу своју припадност ужем кругу породице стављањем на увид међународних исправа издатих у Србији или исправа издатих у Немачкој (нпр. извод из матичне књиге венчаних, извод из матичне књиге рођених).

• Чланови породице првог и другог степена који не спадају у ужи круг породице (дакле, пунолетна деца, родитељи пунолетне деце, браћа и сестре и бака и деда) држављана Немачке, Европске уније или држављана Републике Србије који имају боравишну дозволу у Немачкој, начелно имају право да уђу у Немачку искључиво у сврху привремене посете породици, уколико постоји хитан разлог за то путовање (као што је нпр. рођење детета, венчање или сахрана).

Дужни су да приликом уласка у земљу ставе на увид потврду/исправу којом доказују хитан разлог, непосредни временски контекст за одлазак у посету и родбинску везу (нпр. извод из матичне књиге венчаних, извод из матичне књиге рођених). Даља родбина са српским држављанством нема право за улазак у земљу.

Такође, држављанима Републике Србије који без визе због хитног медицинског третмана или због неодложних пословних обавеза морају краткотрајно да бораве у Немачкој, у начелу је омогућен улазак у Немачку једино ако неопходност путовања могу доказати стављањем на увид неопходних потврда.

Поред тога и надаље важи: дигитална пријава уласка, обавеза тестирања пре изласка из земље и обавеза кућне самоизолације.

Држављани Србије дужни су да се пре изласка из земље електронски пријаве преко линка: https://www.einreiseanmeldung.de/#/  (постоји, између осталих, и образац на српском језику). По обављеној регистрацији доставља се електронска потврда у пдф-формату коју су дужни да ставе на увид превознику (нпр. авионској компанији) приликом чекирања за лет као и немачкој граничној полицији при уласку у земљу.

Надаље, држављани Србије од навршене 6. године живота већ су приликом уласка у Немачку дужни да поседују негативан резултат теста на присуство вируса ковид 19. У случају да путују уз помоћ превозника (нпр. авионом) дужни су да превознику потврду ставе на увид пре изласка из земље. Без негативног резултата теста улазак у авион неће се одобрити.

Поред тога, сва лица која из Србије улазе у Немачку дужна су да се непосредно по уласку у земљу најкраћим путем упуте кући или у другиприкладни смештај и да тамо непрекидно бораве у трајању од десет дана од уласка у земљу (кућна самоизолација).

Најраније пети дан по уласку у земљу имају право да напусте карантин, уколико поновни тест на присуство вируса корона буде негативан.

У случају даљег заоштравања ситуације у вези са пандемијом изазваном вирусом ковид 19, у овом тренутку се не може искључити да Немачка неће усвојити додатне мере ограничења уласка у земљу или заоштрити постојеће мере. Стога важи да и хитан разлог за путовање или већ издата виза још увек не производе право на улазак у Немачку.

Стога се препоручује путницима да приликом сваког одласка у Немачку имају комплетну документацију која сведочи о сврси путовања и да је, на захтев, ставе на увид граничној полицији.

Извор: Данас