Поднета ургенција суду да поступи по кривичној пријави против Кризног штаба

Ургенцију Вишем јавном тужилаштву у Београду да поступи по кривичној пријави против Кризног штаба за борбу против корона вируса поднели су данас потпредседница Странке слободе и правде Мариника Тепић, адвокат Владимир Тодорић и председник Синдиката лекара и фармацеута Раде Панић.

Кривична пријава поднета је 30. јуна против премијерке Србије Ане Брнабић, министра здравља Златибора Лончара и четири лекара члана Кризног штаба, „зато што су свесно обмањивали јавност“ поводом почетка, трајања и тока епидемије корона вируса, а у вези са одржавањем избора, као и „због сумње у изазивање опште опасности и угрожавања живота и здравља“.

На конференцији за новинаре испред суда, Мариника Тепић изјавила је данас да није било реакција или одговора надлежних на кривичну пријаву, а да је у међувремену више хиљада грађана потписало петицију подршке тој пријави.

„Имамо доказе да су се чланови Кризног штаба ставили у улогу политичких комесара и да су саопштавања свега што се догађало ставили у интерес (председника Србије) Александра Вучића, владајуће партије и братије“, казала је Тепић.

Оценила је да је штета које је Кризни штаб нанео „немерљива“, а да су сада на удару лекари који су потписом подржали, измедју осталог, и захтев за смену тренутног кризног штаба.

Адвокат Владимир Тодорић казао је да неповерење које сада грађани Србије имају према члановима Кризног штаба неће нестати, а да им се не верује јер су „политички комесари“ који бирну само о власти.

Нагласио је да не постоји намера да се присвоје и политизују захтеви које је до сада подржало више од 1.240 здравствених радника, већ желе да им пруже подршку и дају платформу „да се чује њихов глас“.

Председник Синдиката лекара и фармацеута Раде Панић изјавио је да начелници и директори здравествених устанао, као и неки синдикалци забрањују лекарима да износе информације које се тичу јавности због чега им се прети отказима.

Панић је изнео захтев његовог синдиката да се оформи „Републичка стручна комисија за заштиту од заразних болести“, што је прописано законом, а која би радила уместо Кризног штаба.

„Чини ми се да ова власт није схватила да се епидемија не може победити, већ да се борба своди на умањивање последица које за њом остају“, оценио је Панић.

Извор: Данас