ПОКРЕНУТЕ МЕРЕ ПРОТИВ СПЦ: Да ли се режим нашао у пат позицији уочи прославе Васкрса и шта су вође литија у Црној Гори тврдо обећале? (ВИДЕО)

У светлу збивања пред највећи православни празник Васкрс ново издање ТВ продукције Хелм Каст је обрађивао пат позицију између српске православне цркве и режима, а било је речи и о ситуацији са литијама у Црној Гори.

Наиме, са своје седнице, одржане, 13. априла Свети Архијерејски Синод Српске Православне Цркве се обратио државном врху Републике Србије са предлогом и молбом да у погледу забране кретања услед пандемије вируса корона одобри прекид забране кретања на Васкрс, од пет до десет часова, како би православни хришћани који нису у изолацији и самоизолацији могли да узму учешћа на јутрењу и Литургији на свој највећи празник.

На ову тему водитељи Игор Маринковић и Нада Грујић, разговарали су са једним од вођа литија у Црној Гори, Подгоричанином Миливојем Брџом Брковићем и верским аналитичарем Драшком Ђеновићем. Брковић је појаснио и како се догодило да митрополит Амфилохије буде приведен на информативни разговор у полицију.

– Подгоричко свештенство је било у манастиру Златица близу места где смо осликавали нашу тробојку, ту су вршили службу, дошла је полиција и уручила позив да се јаве на информативни разговор, а главна тема је била зашто једном митрополиту љубе руку. Митрополит је дао изјаву, а у међувремену се отац Гојко обратио и рекао да је митрополит одржао час из веронауке, онда су га пустили и отишао је на Цетиње. Оваквим потезом су повредили осећања свих верујућих људи у Црној Гори. Тако су послали јасну поруку да не поштују православни народ, јер сам митрополит није могао да буде ухапшен сем по налогу председника и премијера државе. Они не поштују православни народ у Црној Гори, не поштују православну цркву. Тврдо обећавамо једног дана који ће ускоро доћи нећемо заборавити овакво поступање са нашим митрополитом, а и они то добро знају… истакао је Брковић.

– Најбоља слика какво је стање у Црној Гори са овим тоталитарним режимом је то што имамо три пута више ухапшених грађана, него што имамо оболелих од корона вируса, тако да је јасно да је то задња фаза где се овај режим грчевито бори и где покушавају да на све могуће начине преко појединаца који су се истакли у овој борби, дисциплинују остале грађане, али им то не полази за руком, рекао је Брковић и додао да не желе да откривају даље планове јер се труде да буду креативни и непредвидиви, и да дефинитивно неће стати. Препоручују им да док још има времена стану на праву страну.

– Ми смо једна екипа која се бори за праведнију и бољу Црну гору, наше активности ће бити препознате. Верујем да ће наша Црква наћи неко адекватно решење и у вези са прославом Васкрса. Има преко 600 лица која су до сада приведена….рекао је између осталог.

Верски аналитичар Драшко Ђеновић сматра да у време Васкрса хришћани верују да ће их Господ заштитити, сачувати, црква признаје медицину али смо дошли у сасвим другу ситуацију где се искључиво верује такозваној науци, епидемиолозима, кад каже такозваној, мисли на то да се наука мења а да црква постоји две хиљаде година, а наука много мање и не подудара се увек. Хришћани се не могу ослањати искључиво увек на науку и лекаре, већ постоји и онај део који се тиче вере, да ако постоји Божја воља бићемо и сачувани.

– Време је Васркса и црква сматра да мора да буде отворена и буде уз народ онда када је тешко време, а ово јесте тешко време. Патријарх има 90 и нешто година и он је тај који је помирљив, нису сви епископи помирљиви са влашћу, он се повукао постао је невидљив и очигледно је да су неки други кадрови у оквиру Синода и Сабора одлучили да морају да изађу са мало другачијим гласнијим ставовима, то је управо оно што је урадио Иринеј Буловић, бачки, па банатски Никанор, епископи у Босни и слично. Што се тога тиче, Србија јесте секуларна, али ако погледамо врх државе, ми не можемо рећи да говоримо о верницима, њихов поглед на Васкрс и причест не мора да се увек слаже са потребама верника у нашој земљи, каже Ђеновић који на питање како ће одговорити власт на молбу СПЦ, каже да је то тешко рећи.

– Мислим да ту постоји бојазан да ако не одобре, већи број верника изађе и прекрши полицијски час. Држава може да примени санкције ако изађе мањи број, али ако буду у већем броју неће моћи да контролише шта се дешава. Уколико ипак пристане на молбу СПЦ, то ће се одвијати у контролисаним условима, ако не дозволи то неће бити контролисано. Не верујем да ће хапсити епископе и остало свештенство. Нисам сигуран колико полицајаца жели да хапси званичнике цркве, рекао је Ђеновић.

А шта је још занимљиво речено, и да ли ће у том случају католичка црква моћи да тужи актуелан режим и зашто, погледајте у видеу.

Извор: Правда.рс