Покушај минирања америчке иницијативе

Председник и премијер Косова, Хашим Тачи и Авдулах Хоти, отказали су путовање у Вашингтон након што је Специјализовано тужилаштво у Хагу саопштило да је 24. априла Специјалном суду Косова поднело на испитивање оптужницу против Тачија и Кадрија Весељија, као и „других“ лица чија имена тужилаштво није желело да објави.

Чињеница да оптужница против Хашима Тачија стиже уочи овог важног састанка лидера из Београда и Приштине, у Вашингтону, тумачи се увелико и у косовској и овдашњој јавности као политички мотивисана.

– Објављивање предлога оптужнице Тужилаштва пре него што је Специјални суд оценио да ли постоје основе за покретање поступака на Косову се оцењује као скандалозно јер је то учињено три дана пре наставка косовско-српског дијалога у Белој кући. Претпоставља се да је то управо и урађено да се минира америчка иницијатива. Не знам хоће ли то водити ка споразуму или се враћамо на статус кво и залеђени конфликт. У сваком случају, Косово ће због унутрашњих несугласица морати да преиспита стратегију дијалога – оцењује за Данас Шкељзен Малићи, косовски публициста и аналитичар.

На први поглед, истиче он, чини се да ће Србија и Русија победити у овој „утакмици“ кажњавања ратних злочина, али се не бих кладио на могућност изједначавања злочина. Малићи додаје да када би он био косовски преговарач, условио би сваки дијалог са Србијом покретањем поступка за батајнички и многе друге масовне злочине које је плански чинио српски режим.

– Јавно објављивање дела предлога оптужнице против Хашима Тачија и Весељија као и још лица из врха ОВК-а за ратне злочине може се читати као зауздавање идеје о размени територија и подели Косова, о којој се често индиректно лицитирало од стране управо Тачија, као и Вучића, коментарише за Данас Марко Милосављевић из Иницијативе младих за људска права.

Процесуирање политичара односно шефова држава, додаје он, свакако да има политичку тежину која се додатно огледа и кроз чињеницу да је предлог оптужнице послат 24. априла, а саопштење о томе стиже пред састанак у Вашингтону.

– Међутим, њено објављивање изгледа оправдано јер је рад специјализованог тужилаштва и суда константно оспоравано од извршне власти Косова. Важно је истаћи да ова вест даје одређену наду да ће се достићи какав такав минимум правде за жртве злочина који су починили оснивачи ОВК над особама различитих националности, што уместо карикатуралног седења за истим столом, може бити чвршћи гарант сарадње Србије и Косова – закључује Марко Милосављевић.

Према речима Фатмира Шехолија, политичког аналитичара са Косова, начин и време како је објављен захтев тужилаштва упућен Специјалном суду је тотално контрадикторан и политички.

– Наиме, иако јавност већ помпезно објављује како су против Тачија и Весељија подигнуте оптужнице, то нема везе са истином. Тужилаштво је предало захтев а да ли ће се од стране суда прихватити или одбацити остаје да се види. Суд има шест месеци да одговара на тај захтев Тужилаштва – каже Шехоли.

Саговорник Данаса закључује да дијалога између Косова и Србије не може бити у оваквим околностима, јер, како наглашава, сада су нове околности и Косово не може бити део дијалога без главног човека који је и у Рамбујеу, Бечу и Бриселу био главна политичка фигура.

Извор: Данас