Полемика у Скупштини о Јасеновцу, Штрпцима, Сребреници и Сјеверину

Посланици Скупштине Србије су на почетку данашње седнице искористили право да постављају питања или тражења објашњење од Владе Србије и надлежних институција, а највише речи било је о злочинима над Србима и Бошњацима деведесетих година и концентрационом логору Јасеновац у Другом светском рату.

Посланик Странке правде и помирења Самир Тандир подсетио је да се ових дана навршава 28 година од када су припадници паравојне формације „Осветници“ на железнишкој станици Штрпци отели 19 грађана од којих 18 Бошњака и једног Хрвата.

Тандир је питао када ће њихове породице, као и поредице отетих из аутобуса у Сјеверину, за своје чланове добити статус цивилних жртава рата.

Тужилаштво за ратне злочине питао је докле се стигло са поступцима у тим случајевима и да ли се утврђују инспиратори злочина у Штрпцима и Сјеверину, пошто су отети грађани, како каже „били лојални Србији и ова држава је била дужна да их заштити.

Енис Имамовић из СДА Санџака започео је обраћање минутом ћутања за жртве логора „Јасеновац“ уз поруку да такав злочин никада не треба да се понови.

Питао је Тужилаштво зашто не реагује када се на нациналној фреквенцији један редитељ и један водитељ изругују жртвама других логора, као што су бошњачке жртве логора у Приједору.

Имамовић је навео да су се након Јасеновца десили Сребреница, Бања Лука, Приједор, а да су пре неколико дана на националној фреквенцији приказиване фотографије жртава, а један од њих је називан „онај мршави“ и то је проглашено за део антисрпске пропаганде.

„Да све буде још одвратније у том вређању суделује човек који режирао последњи филм о Јасеновцу (Предраг Антонијевић), а ако се искрено бавио том темом он не би имао снаге да се изругује туђим жртвама“ рекао је Имамовић. Упитао је зашто тужилаштво и Уставни суд не реагују кад се изазива мржња повицима „Нож, жица, Сребреница“ на спортским манифестацијама иако је то забрањено по Уставу.

Посланик СПС-а Ђорђе Милићевић рекао је да је Скупштина Србије донела декларацију о злочину у Сребреници а да то није учинио ниједан парламент у окружењу.

„Знате шта је геноцид, кад оде председник државе да се поклони жртвама а они га каменују“ рекао је Милићевић.

Мартиновићу дозвољено да говори дупло дуже од осталих
Шеф посланичке групе „Александар Вучић – За нашу децу“ Александар Мартиновић говорио је дупло дуже од предвиђеног времена тврдећи да Енис Имамовић није био искрен у одавању поште жртвама Јасеновца, већ да је то искористио како би изједначио жртве.

Он је питао надлежне шта ће да предузму да се лицу правде приведе Насер Орић који је од 1992. до 1995. године, извршио тешке покоље српског становништва у Подрињу, на живо вадио очи, заклао човека спред сведоцима, а сад је слободан грађанин и учествује у телевизијским емисијама.

Мартиновић је набрајао и усташке злочине и питао зашто нико за њих није осуђен, а после његовог обраћања посланици су аплаудирали неколико минута.

Председник Скупштине Ивица Дачић који је дозволио Мартиновићу да говори дупле дуже од осталих посланика, на крају је упозорио посланике да институт посланичких питања не користе за политичке расправе, већ да поставе питања или, ако то не желе, да се тај члан скупштинског пословника укине.

Посланици ће у наставку седнице размотрити извештаја Комисије за заштиту конкуренције за 2019. годину, са Предлогом закључка Одбора за привреду, регионални развој, трговину, туризам и енергетику, а до краја дана требало би да гласају о свим тачкама дневног реда.

Извор: Н1