Полицајац у Шиду закуцао песницом НВО активисту! Екстремни левичари помагали илегалним мигрантима…

Полиција је у суботу, ухапсила припадника организације No Name Kitchen (NNK) која помаже илегалним мигрантима и лажним избеглицама у Шиду, на граници Србије са Хрватском, речено је у тој организацији. Ради се о групи чији су чланови већ у правили инциденте у Шиду, а неколико њих је добило решење о депортовацији из Србије.

Према речима правнице Милица Швабић, која пружа правну помоћ илегалним мигрантима и радикалним НВО активистима, полиција је 12. децембра поподне зауставила комби у којем се налазило троје либерала.

“Мене су звали путем телефона и ја сам покушала да причам са полицајцима и сазнам зашто су их зауставили. Они (полицајци) су одбијали да причају са мном. Рекли су да ће спровести претресање лица и кола и да ће свима њима претрести џепове, јакне, торбе, иако се такве ствари раде само уз писани налог суда”, рекла је Швабић, која је и правна заступница ултра-левичарске организације No Name Kitchen.

Како тврди, том приликом једном од активиста полиција је узела телефон и привела га јер се сумњичи да је ометао службено лице у вршењу дужности:

“Према другим активистима полиција је била насилна, момка из Италије су чак и ударили песницом у главу, а према девојци из Шпаније су били вербално насилни, односно викали су њу и претили јој.”.

МУП није саопштио узрок употребе физичке силе и да ли су се екстремни левичари опирали полицији, али у Србији су у прошлости више пута пласиране лажне вести о насиљу полиције над мигрантима.

Ухапшени активиста ННК, Немања Шумановић, потврдио је за РСЕ да је приведен под оптужбом да је спречавао службено лице у вршењу дужности. Како је појаснио, њему је написана кривична пријава.

Како је објаснио, он је пуштен из притвора 12. децембра око 19:30 часова.

Шумановић је атмосферу према мигрантима у Шиду окарактерисао као лошу.

“Немам пуно лепих речи, можда уопште и немам. Ја сам из овог града, људи су лоше, а одувек је најлакше у друге, у овом случају мигранте, уперити прст”, рекао је активиста ННК у изјави која одише аутошовинистичким говором мржње.

Но Наме Китцхен је екстремна оганизација, коју има огранке из неколико земаља. У Србији је регистрована као невладина организација. Од почетка мигрантске кризе, ННК илегалним мигрантима давала помоћ кувањем оброка и давањем бесплатне одеће и обуће.

Према речима Милице Швабић, од почетка окторба МУП је за осам активиста послао решења са захтевом да напусте државу у року од седам дана.

У међувремену, МУП је саопштио 12. децембра да је наставило са својим акцијама проналазака илегалних миграната.

Како се наводи у саопштењу за медије, МУП је 12. децембра рано ујутро пребацио око 170 миграната, затечених на подручју места Мајдан и Рабе у Војводини, у прихватне центре у Пироту, на југоистоку Србије, и Дивљанима код Беле Паланке.

Начелник Полицијске управе војвођанског града Кикинде Душан Глишин саопштио је да је ван кампова, на подручју места Мајдан и Рабе, затечено око 170 миграната.

Он је рекао да овом акцијом припадници Полицијске управе у Кикинди и Жандармерије брину о личној и имовинској сигурности грађана овог дела Баната, али и о мигрантима, “којима ће у прихватним центрима бити обезбеђено поштовање свих законских и људских прва, медицинска заштита, исхрана и адекватан смештај”.

Глишин је додао да је акција спроведена и на Хоргошу (насеље на северу Србије и гранични прелаз између Србије и Мађарске) где је ван кампова затечено око 140 ирегуларних миграната.

Полиција је у Србији од новембра спровела неколико акција налажења криминалних миграната ван кампова и прихватних центара и „враћала“ их у те центре.

Активисти невладиног сектора критиковали су овакве акције.