Полицији испоручено 15 возила са системом за препознавање таблица и ИТ опремом

Министарству унутрашњих послова је испоручено првих 15 возила опремљених камерама и “савременом информационо-комуникационом технологијом”, која ће по наводима тог ресора, омогућити ефикасније и брже деловање полицајаца у заштити безбедности грађана и борбе против криминала.

Примопредаји возила присуствовао је ресорни министар Александар Вулин, који је најавио да ће до краја године полиција добити још 50 таквих возила, а да ће у наредној години бити испоручено још 300.

“То ће олакшати посао нашим полицајцима. Убрзаћемо неопходне процедуре, али што је најважније наше улице и путеви ће бити сигурнији и безбеднији и нико неће моћи или ће бар веома тешко моћи да продје неопажено, све теже ће се вршити кривична дела, саобраћајни прекршаји, а да ми то не приметимо и не поступимо по њима”, навео је министар.

Првих 15 возила предато је Управи саобраћајне полиције и Интервентне јединице 92 Полицијске управе за град Београд и новосадске Интервентне јединице.

Технологија примењена на тим возилима омогућиће, између осталог, да полицајци директно из аутомобила провере лица и возила, имаће уграђен систем препознавања таблица и њихово упоређивање са базом несталих и нерегистрованих возила, комуникацију и успостављање видео-везе са колегама, као приступ систему видео-надзора, као и ГПС навигацију патролних јединица, како би брзо и правовремено стигле на лице места.

Извор: Н1