ПОПЛАВЕ У СРБИЈИ: Бујица у Пироту, евакуација села код Ораховца, критично у Дољевцу и Владичином Хану

НА југу Србије се од јутрос изливају реке. Села око Дољевца су поплављена, у општини Владичин Хан алармантно је стање након што су у појединим селима поплављене куће, улице и поља.

Поплава у Пироту

Киша са мокрим снегом који је падао готово два дана, у пиротском крају изазвали су изливање потока и речица које током лета нису ни до чланака. Под бујуичним водама осванули су житељи пиротског насеља Рогоз, као и поједина домаћинства у селу Суково, Поњска Ржана и још нека. Услед изливања речице Лужнице, прекинут је саобраћај између Пирота и Лесковца, тачније између Бабушнице и Власотинца код села Горчинци, а изливања има и низводно од Пирота ка Белој паланци где су под водом приобалне њиве.

Највећи број угрожених домаћинстава која су се нашла под водом ипак је у поменутом Рогозу, где је према још незваничним проценама угрожено више десетина кућа, док се бујица слива улицама крај западне капије овдашње касарне “Трећи пук”.

Киша и снег који су се током викенда смењивали поплавили су бројна домаћинства у Бујановачкој Бањи и Новом Насељу.

Под водом су њиве, баште, а вода је ушла и у бројна домаћинства. Штаб за ванредне ситуације ради на ангажовању механизације која би требало да почне са уклањањањем последица.

Село Штрбулово код Глоговца потпуно поплављено

Мештани села Штрбулово код Глоговца послали су апел за помоћ општинским властима, јер су, како кажу, поплаве потпуно блокирале њихово село, услед чега су остали и без хране и воде за пиће.

– Можда нас општинске власти чују, ми смо у врло тешком стању, не можемо ни да се снабдевамо, не знамо докле ће вода стићи. Поплављен ми је цео први спрат куће. Недостаје нам воде и хране – испричао је мештанин села Штрбулово.

Како је рекао, у том селу је најмање 15 породица које су потпуно одсечене од остатка села.

– Ја сам се са својом породицом склонио на други спрат наше куће. Од синоћ нам је вода полако почела да надире. Звали смо и ватрогасце, не знамо кога још да зовемо – испричао је мештанин села Штрбулово.

 Поплаве у Ораховцу, евакуисани мештани

У појединим селима око Ораховца су евакуисане читаве породице јер су им домови поплављени.

У појединим селима су поплављене улице и куће. Иста ситуација је и у моравским селима Прибој, Мазараћ, Сува Морава, Прекодолце и Житорађе.

Излили су се планински потоци из корита, на ширем подручју општине.

Председник општине Владичин Хан Горан Младеновић изјавио је да се проблеми који су настали услед поплаве и обилних падавина решавају, као да су екипе механизације на терену.

Село Орљане код Дољевца поплављено, излила се Југ – Богдановачка река

Мештанка тог села каже за “Новости” да су се у последњих четири или пет дана смењивали киша и снег и да је ноћас око три сата река почела да се излива.

Према њеним речима, вода је ушла и у куће неких мештана. Она и њена породица су заробљени у кући, односно, не могу да изађу у двориште због тога јер је потпуно поплављено.

У општини Дољевац проглашена је ванредна ситуација због изливања водотокова. Из села Шаиновац евакуисано је 16 мештана који су смештени у Дољевцу.

Извор: Новости онлајн