Порука Србима

Шеф руске дипломатије Сергеј Лавров завршио је вечерас званичну посету Србији, а са аеродрома Никола Тесла у Београду испратио га је министар спољних послова Никола Селаковић. Приликом уласка у авион, Лавров се окренуо према домаћинима, махнувши им, а потом је показао и три прста. Лавров, коју је у једнодневну посету Србији дошао из БиХ, из Београда je одлетео за Загреб, где наставља своју турнеју по земљама региона.

Министар иностраних послова Сергеј Лавров истакао је да инцидент у Сарајеву не сматра битним за политику Русије и развој односа и нагласио да та одлука није донета самостално, већ да је у питању порука спољних играча.

“Политичари који су донели ту одлуку нису самостални , очигледно раде по нечијем налогу и не изражавају интересе својих бирача него интересе спољних снага које нису заинтересоване за то да земље Западног Балкана реализују право на реализовање узајамно корисне сарадње. Сећам се да је Федерика Могерини рекла да је то зона интереса ЕУ и да сви остали укључујући Русију тамо нема шта да раде. То је филозофија која је укорењена још од колонијалних времена али супротстављати се том менталитету је неопходно”, рекао је Лавров.

Чланови Председништва БиХ, Жељко Комшић и Шефик Џаферовић, бојкотовали су данас у Сарајеву сусрет са шефом руске дипломатије Сергејoм Лавровoм и изјавили да су то учинили зато што, како тврде, руски званичник није поштовао институције и Устав БиХ.

Извор: Спутњик