ПОСТЕПЕНО РЕЛАКСИРАЊЕ МЕРА У СРПСКОЈ Физичка дистанца и даље на првом месту

Више од 120 пацијената са Ковидом-19 тренутно је збринуто на две локације Клинике за инфективне болести Универзитетског клиничког центра.

Забрињава, навели су медицински стручњаци гостујући на РТРС, знатно повећање броја оболелих и чињеница да је највећи број заражених међу старијом популацијом, преноси Српскаинфо.

Начелница Клинике за инфективне болести УКЦ Републике Српске Антонија Верхаз нагласила је да их не забрињава само пораст броја оболелих, већ и структура пацијената.

– У почетку су се јављали пацијенти средње животне доби који су се више везивали за путовања, долазили из Италије, нису имали придружених болести. Али ми задњих десетак дана имамо прилив и хоспитализацију пацијената старије животне доби, са бројним коморбитетним стањима, повишеним крвним притиском, шећерном болести, који су на терапијама, што усложњава процес лечења ових пацијената – поручила је Верхазова.

Начелник Клинике за интензивну медицину и нехируршке гране УКЦ Републике Српске Пеђа Ковачевић објаснио је да је у недостатку конкретног лека и вакцине једино решење придржавање епидемиолошких мера.

– Нама не преостаје ништа друго него да се држимо старих, добрих епидемиолошких мера које подразумевају изолацију, дистанцирање и што је могуће виши ниво заштите у смислу немогућности капљичне трансмисије, преноса вируса – објаснио је Ковачевић.

Епидемиолог Института за јавно здравство Јела Аћимовић прецизирала је да ће мере бити релаксиране док год то буде могуће у складу са епидемиолошком ситуацијом.

– Стриктно се придржавати начина како се поступа приликом релаксације мера. На првом месту је физичка дистанца. Свима нам је препоручено да носимо маске и рукавице, али маске и рукавице нису свемогући и када их ставимо не значи да смо се апсолутно заштитили од вируса. Физичка дистанца и даље остаје број један – нагласила је Аћимовићева.

Извор: Блиц