Потврђене оптужнице против Тачија и Весељија, косовски председник поднео оставку

Председник Косова Хашим Тачи изјавио је данас, на ванредној конференцији за медије, да је обавештен да је потврђена оптужница против њега у Специјалном суду за ратне злочине и додао да ће се одазвати позиву, након чега је поднео оставку на своју функцију. Специјални суд такође је потврдио и оптужницу против председника Демократске партије Косова Кадрија Веселија.

Они су најавили да ће добровољно отићи у Хаг.

Тачи је оптужен за ратне злочине и злочине против човечности.

„Пре неколико тренутака званично сам обавештен да је претпретресни судија Специјализованих вец́а потврдио оптужницу против мене. Ово нису лаки тренуци за мене, моју породицу и вас који сте ме подржали. Блиско ц́у сарађивати са правдом и од овог тренутка сам доступан правди“, казао је Тачи.

Позвао је грађане Косова да данас, више него икада, не губе наду, стрпљење и веру.

„Позивам вас да размислите о томе колико смо као нација стекли у ове три деценије“, рекао је Тачи.

Оценио је да је оптужница против њега и његових другова мала цена „коју морамо платити за слободу наше земље“.

„Поносан сам што смо се са међународном заједницом и нашим савезницима борили против геноцида, против Милошевиц́а и изборили своју слободу“, рекао је Тачи.

Специјални суд такође је потврдио оптужницу против председника Демократске партије Косова Кадрија Веселија. Весељи је изјавио да је јуче обавештен о потврђивању оптужнице и да је предузео неопходне мере да добровољно отпутује у Хаг како би одговорио на оптужбе.

Канцеларија специјализованог тужиоца саопштила је раније да је 24. априла послала Специјализованим коморама Косова, са седиштем у Хагу, оптужницу са десет тачака на разматрање, у којој су Тачи, Весељи и други оптужени за низ злочина против човечности и ратних злочина, укључујуц́и убиства, присилни нестанак особа, прогон и мучење.

„Хашим Тачи, Кадри Весељи и други осумњичени кривично су одговорни за приближно 100 убистава. Злочини укључују стотине идентификованих жртава косовских Албанаца, Срба и Рома и политичких противника“, наводи се у оптужници.

Они се терете за низ злочина против човечности и ратних злочина, укључујући убиство, присилно нестајање лица, прогон и мучење.

Жртве кривичних дела из оптужнице су стотине лица чији је идентитет познат и међу којима су косовски Албанци, Срби, Роми и лица других националности, као и политички противници.

Тужилаштво је Весељија и Тачија оптужило и за опструкцију суда чиме су оправдали неуобичајену праксу о обавештавању о подношењу опту-нице за ратне злочине пре њеног потврђивања.

Весељи: Добровољно путујем у Хаг

Весељи је рекао да је обавештен о потврђивању оптужнице и да се спрема да добровољно отпутује у Хаг.

„Јуче поподне су ме из Тужиластва специјализованих већа обавестили да је претпретресни судија потврдио оптужницу против мене. Овом изјавом зелим да обавестим грађане Косова да сам предузео неопходне мере за добровољно путовање у Хаг како бих одговорио на ове наводе“, рекао је он.

Навео је да има пуно поверење у објективност и непристрасност судија и позвао је све на Косову да „увек укажу поштовање правосудним властима“.

„Овај процес има за циљ постизање истине. Нема разлога да се пробојавамо истине. Не би требало покусавати подривати рад трибунала, нити на било који нацин ометати овај процес. Суду мора бити дозвољено да изврсава свој вазан задатак који му је поверен“, истакао је Весељи.

Извор: Данас