Председник СССС: Од почетка пандемије без посла у Србији остало око 50.000 људи

„У Србији је од почетка пандемије без посла остало око 50.000 људи, претежно оних који су радили ’на црно’, углавном сезонских радника, а иако је било различитих најава да ће доћи до великог таласа отпуштања, то се за сада није десило, изјавио је за Biznis.rs председник Савеза самосталних синдиката Србије (СССС) Љубисав Орбовић.

Помоћ коју је држава дала привреди у првом налету одрадила је велики део посла, сматра Орбовић. Иако она није била финансијски велика, успела је да заштити радна места, па није било огромног броја отпуштања радника.

„Нажалост, то није довољно и очито је да се не може живети од помоћи“, наводи он и додаје да су радници у великом страху шта ће се убудуће дешавати.

Када је реч о радницима на привремено-повременим пословима, они су најмање обезбеђени.

„У оваквим и сличним кризама први који су отпуштани управо су ти људи. То је оно тихо отпуштање, које се не чује и не види. Једноставно, раднику истекне уговор, па иако је месецима радио док је било посла и то по разним уговорима, заменама и слично, сада остаје на улици“, напомиње Орбовић и додаје да је такве раднике најтеже заштитити јер су прихватили да раде на тај начин.

Извор: Данас