Преминуо патријарх Иринеј

Патријарх СПЦ Иринеј преминуо је у 90. години, након борбе са коронавирусом.

То је на Инстаграм налогу “Будућност Србије” црно-белом фотографијом и поруком потврдио председник Србије Александар Вучић.

У четвртак пре подне лекарски колегијум је саопштио да се опште стање патријарха Иринеја погоршало, као последица ковида-19. Патријарх је, подсетимо, 4. новембра примљен у Војну ковид болницу “Карабурма”, након што је током редовног тестирања потврђено да је заражен коронавирусом.

Његова Светост Патријарх српски Иринеј (Гавриловић) рођен је у селу Видова, код Чачка, 1930. године од оца Здравка и мајке Милијане. На крштењу добио је име Мирослав.  У родном селу завршио је основну школу, а потом гимназију у Чачку.

По завршетку гимназије уписао се и завршио Богословију у Призрену, а затим и Богословски факултет у Београду. По завршеном факултету одлази у војску, а након одлужења војног рока убрзо бива постављен за суплента (професора) Призренске богословије.

Пре ступања на дужност професора, у октобру 1959. године у манастиру Раковица, од тадашњег патријарха српског Германа, прима монашки чин, добивши монашко име Иринеј.

Истога месеца на дан свете Петке, 27. октобра 1959. године, у цркви Ружици на Калемегдану бива рукоположен у чин јеромонаха. Док је као професор у Призренској богословији службовао, упућен је на постдипломске студије у Атину.

Године 1969. је постављен за управника Монашке школе у манастиру Острог, одакле се враћа у Призрен, где је постављен за ректора Призренске богословије. Са те дужности 1974. изабран је за викарног епископа Нјегове Светости Патријарха српског са титулом Епископа моравичког.

Годину дана касније, 1975. године, изабран је за Епископа нишког. На Светом Архијерејском Сабору Српске Православне Цркве, 22. јануара 2010. године, изабран је за Архиепископа пећког, Митрополита београдско-карловачког и Патријарха српског. Устоличен је 23. јануара, наводи се у биографији на сајту СПЦ.

Извор: Н1