ПРЕМИНУО ПРВИ ПРЕМИЈЕР СРБИЈЕ! Академик Драгутин Зеленовић умро у Новом Саду!

Академик Драгутин Зеленовић, први премијер Србије с почетка вишестраначког система, преминуо је у Новом Саду је у 92. години

Зеленовић је био редовни професор и декан Факултета техничких наука, некадашњи ректор Новосадског универзитета, дописни члан САНУ, редовни професор ЕЦПД Универзитета за мир Уједињених нација и бивши српски премијер.

Добитник је Октобарске награде града Новог Сада, Награде за животно дело Покрајинске владе, Медаље заслуга за народ са сребрним зрацима и Ордена рада другог реда.

Цео радни век посветио је науци, а као млади инжењер учествовао је у стварању новосадског индустријског бума и пробоју Југоалата на светско тржиште.

Зеленовић је рођен 1928. године у Сиригу.

Средњу Техничку школу завршио је у Новом Саду, дипломирао је на Машинском факултету у Београду, а докторирао на Машинском факултету у Новом Саду.

На ФТН-у је развио и држао наставу из предмета Пројектовање производних система, Управљање производним системима, Технологија организације индустријских система, Ефективност/поузданост система у машинству и Интелигентно привређивање.

Од 1975. до 1979. био је декан Факултета техничких наука, а потом проректор и ректор УНС-а крајем осамдесетих. Током тог периода приписује му се управљање пројектима изградње зграде Правног факултета, дела зграде ПМФ-а, Асистентског дома, Студентског дома, главног трга у Кампусу Универзитета, …

Током кратке политичке каријере, био је представник Војводине у председништву СФРЈ, а потом је почетком 1991. изабран за председника прве Владе Републике Србије на предлог Слободана Милошевића. Није успео да наметне свој план развоја, па је већ у децембру исте године поднео оставку и вратио се обавезама на факултету.

У звање професора Емеритуса изабран је 2006. године. Током научне каријере објавио је 26 стручних књига и мноштво радова.

Место и време сахране и комеморације ће бити накнадно јављено.

Извор: Информер