ПРИХВАЋЕН ПРЕДЛОГ ШЕШЕЉЕВИХ РАДИКАЛА: ПОЧЕЛИ ПРЕГОВОРИ О ПРОИЗВОДЊИ “СПУТЊИКА V” У СРБИЈИ

Министар за иновације и технолошки развој Ненад Поповић посетио је данас производне капацитете највећег руског произвођача вакцине “Спутњик V”, организацију “Генериум” у Владимирској области у Русији и поручио да су започели званични разговори о производњи те вакцине на територији Србије.

Поповић је, са стручњацима из Института “Торлак” и Министарства здравља, одржао састанак са генералним директором организације Генериум, Данилом Таљанским, који је потврдио спремност руске стране да изврши трансфер технологија и помогне у обуци српских кадрова за производњу руске вакцине против корона вируса у Србији.

– Не треба посебно напомињати колики значај ће за нас имати производња руске вакцине у Србији. Прво за очување здравља и живота људи, а онда и за могуће развојне перспективе за дистрибуцију ове вакцине на Балкану и у Југоистичној Европи – рекао је Поповић.

Он је истакао да је са организацијом Генериум потписан протокол којим су дефинисани даљи кораци ка успостављању заједничке производње вакцине у Србији.

Најавио је и да ће у наредним данима руски стручњаци посетити Србију и Институт “Торлак” како би се уверили у кадровске и технолошке капацитете којима располаже та институција.

Вршилац дужности директора Института за вирусологију, вакцине и серуме “Торлак”, Вера Стоиљковић, истакла је да је Институт спреман да хитно предузме неопходне кораке за успостављање производње руске вакцине у Србији.

– Технологије и окружење у којем се производи ова вакцина нама нису непознате. Уверена сам да би Институт, уз подршку државног врха, заједно са руским стручњацима могао веома брзо да успостави производњу ове вакцине у Србији – истакла је Стоиљковић.

Шешељ:Србија да набави руску вакцину против короне и да оживи Торлак

Председник Српске радикалне странке Војислав Шешељ сматра да би за Србију најбоље било да вакцину против вируса корона набави од Русије истичући да она пружа бољу заштиту од вакцине америчког произвођача Фајзер.
Шешљ је на прес конференцији рекао да Фајзерова вакцина пружа заштиту 90 одсто, а руска 92 одсто што, како каже, нико са Запада није демантовао и оспорио.

Он тврди да Руси нуде и да Србији испоруче технологију за производњу те вакцине, по умереној цени, што је за нас, сматра Шешељ, најбоља варијанта.
‘Да се коначно ‘Торлак’ опорави, јер су досманлијске власти својевремено хтеле да га што више ослабе, да би га што јефтиније продале. Сад је време да се опорави, поврати стару славу и производи све потребне врсте вакцина за српску медицину, а не да се набављају скупе иностране вакцине”, рекао је Шешељ.