Приштина повукла мере реципроцитета и лопту за наставак дијалога пребацила у Београд

Косово повукло мере реципроцитета на робу из Србије. Приштински званичници лопту за наставак дијалога сада пребацују у Београд. Одлука Владе Косова ипак није донета једногласно, јер су против гласали министри из редова Алијансе за будућност Косова. Укидање мера реципроцитета оштро је критиковао и дојучерашњи премијер Аљбин Курти.

Влада Косова на данашњој седници укинула је мере реципроцитета на српску робу. То је резултирало тиме да су данас око 14 часова, први камиони, са робом из централне Србије, који су данима чекали на административним прелазима, ушли на Косово и Метохију, преносе косовски медији. Новоизабрани премијер у Приштини Авдулах Хоти, коме је ово заправо први политички потез од ступања на дужност, рекао је на конференцији за медије, након седнице, да је Влада у Приштини данас донела важну одлуку уклонивши све препреке дијалогу, у складу са обећањима које је дала међународним партнерима у том погледу

Образлажући потез своје владе, премијер Хоти новинарима је рекао да се ради о важној одлуци и да је сада ред да Србија уради свој посао.

“Постоји обећање наших партнера да ће они извршити притисак и на Београд да уклони препреке за наставак дијалога, и чим се оне буду уклониле, ми ћемо сести за преговарачки сто. Од данас ми смо уклонили све препреке и за једно разумно време смо дали шансу дијалогу”, поручио је Хоти.

Председник Косова Хашим Тачи је на свом Фејсбук налогу, одмах поздравио одлуку Владе Косова.

“Поздрављам данашњу одлуку Владе Републике Косово за укидање свих баријера, које је Србија до данас користила као разлог за блокаду дијалога за нормализацију међудржавних односа Косова и Србије. Сада међународни притисак треба бити усмерен на Србију како не би губили време и како бисмо наставили дијалог, који треба да се оконча узајамним признањем двеју држава”, навео је Тачи.

Бивши премијер Косова Аљбин Курти оцењује, међутим, да таква одлуке иде само у корист Србије. Додао је да је одлука о реципроцитету већ почела да се спроводи од стране Србије, али да то сада више није потребно.

“Хоти је изјавио да је укинуо препреке за наставак дијалога са Србијом. На тај начин он је кривицу за досадашњи изостанак дијалога пребацио на Косово. Овако добру услугу није могао ни Београд сам себи да учини. Осим тога, дијалог ће бити асиметричан, јер одустајањем од реципроцитета, Косово улази у дијалог као кривац због кашњења обнове дијалога”, сматра Курти.

Одлука да се укине рецирпоцитет у промету робе са Србијом једна је од првих одлука нове косовске владе, чиме је она показала разумевање и спремност да се врати дијалогу. Очекује се сада потез којим би Београд манифестовао добру вољу за обнову дијалога. То би, како се у Пристини очекује, требало да буде одустајање од лобирања у иностранству за повлачење одлуке о признавању независности Косова.

Извор: Н1