ПРИЗНАЊЕ ПЛАНИНАРИМА: Шест видиковаца на Вршачким планинама добило њихова имена

ЧЛАНОВИ Планинарско-смучарског друштва „Вршачка кула“ на леп начин су се одужили својим истакнутим члановима, јер су досад безименим видиковцима на Вршачким планинама дали њихова имена.

– Ти видиковци су одувек постојали, али смо их тек последњих година „отворили“, када смо прокрчили путеве до њих, како би сви посетиоци одатле могли да уживају у нестварним погледима. Назвали смо их по својим истакнутим члановима, од којих неки више нису међу живима, јер су дали велики допринос у маркирању, обележавању и одржавању шетачких стаза на Вршачким планинама – каже иницијатор ове идеје Ђорђе Гуга, чије име такође носи један од ових видиковаца.

Гуга је заслужан и што је видиковац Турбан, на брду Турска глава, постао један од најпосећенијих, с обзиром на то да се налази у урбанизованој зони Вршачких планина – између Вршачке куле и одмаралишта Црвеног крста.

– Стазу до њега смо прокрчили пре пет година. Прилично је брдовита, али није дугачка, па се ту пењу и родитељи са малом децом – додаје Гуга, иначе члан ПСД „Вршачка кула“.

Популаран је и први видиковац на који се наилази када се из града степеништем пење на брег – потпуно урбанизовани видиковац код цркве Светог крста, као и стене Риклијанери, које се налазе на Стази здравља, у непосредној близини Клуба екстремних спортова „Изазов“.

– У плану је отварање још неколико видиковаца на стенама код „Изазова“, а на једном ћемо поставити и мобилијар за излет – најављује Гуга.

Сви ови видиковци ускоро ће бити доступни и најобичнијим шетачима, јер би до пролећа требало да буду постављени нови путокази, који ће и неискусним посетиоцима омогућити да без водича уживају у свим природним лепотама Вршачких планина.

(Новости онлајн)