Проценат заражености у школама код деце био до 0.08 одсто, код запослених до 2.5 одсто

Министар просвете Бранко Ружић изјавио је данас да друго полугодиште почиње 18. јануара у складу са моделом из септембра, тако што ће млађи основци од првог до четвртог разреда похађати наставу свакодневно у школи у мањим групама, старији основци ће похађати наизменично наставу непосредно и на даљину, док ће средњошколци наставу похађати једне недеље у школи, друге недеље на даљину. Ружић је за РТС изјавио да школе у првом полугодишту нису биле места трансмисије коронавируса, као и да „нико није крио податке” о броју заражених.

„Нико није крио податке, нити је то био манир ни Kризног штаба, ни института за јавно здравље, ни школа. Ми свакодневно добијамо пресек, добијали смо тај пресек и за време овог распуста. Ако говоримо о бројевима они су били фрагментарно мали, што не значи да није долазило до заражавања, али од укупног броја заражених ти проценти су занемарљиви”, казао је Ружић, преноси Бета.

Ружић је рекао да се проценат заражености ученика кретао од 0.05 до 0.08 одсто, док проценат запослених који су заражени коронавирусом „ни сада не прелази један проценат”.

„У ранијем периоду код запослених је било неких 2 до 2.5 процента што заиста није огроман број у односу на општу ситуацију коју смо имали”, казао је Ружић.

Извор: Политика