Продужено радно време за све до 20 часова

Од данас до петка 25. децембра биће продужено радно време свих продавница, тржних центара, услужних делатности и угоститељских објеката без музике до 20 часова.

То је јутрос одлучио Кризни штаб и мере ће важити до петка 25. децембра када ће поново бити размотрене.

„Очигледна је потреба становништа да користи услуге, уз поштовање свих мера. Кафићи и ресторани могу да раде до 20 часова, без коришћења музике. Уз музику се људи опуштају, не поштују мере и долази до могућности лакшег преношења вируса“, изјавио је епидемиолог Бранислав Тиодоровић након седници кризног штаба.

Он је додао да ће у петак анализирати ситуацију, а да ће до тада свакодневно пратити епидемиолошко кретање.

Према његовим речима, на основу тих података моћи ће одређеније да кажу какве ће мере бити у новогодишњој ноћи.

Епидемиолог Предраг Кон изјавио је јуче да је медицински део кризног штаба апсолутно против попуштања било каквих мера, али да је „реалност таква каква је“ и да ће „то још видети“.

Подсетимо, у петак је на седници Кризног штаба одлучено да се током протеклог викенда ништа неће мењати, а да од данас ступа на снагу мера која подразумева да ће страни држављани који долазе у Србију морати да имају негативан ПЦР тест не старији од 48 сати, а држављани Србији који улазе у земљу мораће да имају или негативан ПЦР тест, не старији од 48 часова или ће морати у обавезан карантин.

Од данас је продужено и радно време биоскопа и позоришта до 21 сат.

Државни секретар Министарства здравља Мирсад Ђерлек оценио је данас да потенцијал корона вируса у Србији полако слаби, али и додао да је то „још увек на климавима ногама“.

У неколико европских земаља идентификован је нови сој корона вируса који је првобитно кренуо да се шири Великом Британијом. Досадашњи пдоаци показују да се нови сој знатно брже шири, али да још нема доказа да је опаснији. Многе земље света обуставиле саобраћај са Великом Британијом на два дана.

Извор: Данас