Професионални тренер из Београда: Ја живим од фитнеса, али не идите у теретану тек тако, знате ли на шта ће то да личи!

Познати београдски фитнес тренери, браћа Рајић, Душан и Стојан дочекали су попуштање мера у својој професији са благом неверицом и чврстом одлуком да ће њихов тим бити део решења, а не додатног проблема. Иако им је егзистенција повезана са теретаном у којој раде, одлучили су да потребе својих корисника ставе испред личне добити.

“Теретане отворене, кажете? Викендом се не сме до продавнице по хлеб, али у понедељак да се иде у теретану? Професионални спортисти не могу да тренирају, али рекреативци могу. Ма шта се ово дешава”, почиње Рајић своје гледиште које је поделио и на свом Фејсбук профилу.

Тренер истиче да он апсолутно подржава мишљење медицинске струке, али и да они морају имати у виду мишљење његове професије јер теретана није играчка.

“Мој савет је да у наредном периоду не идете у теретане и фитнес центре док се не утврди иоле нормалан начин да се тренинзи одвијају. Са маскама отежано дишете, па како ћете тренирати?! Здравље и безбедност људи су на првом месту. План и начине активности у теретани морао би написати неко ко има искуства како се вежба у теретани, а не да се људи пусте да тренирају као “стадо оваца”, па мало носите маске, мало дезинфикујте”, инсистира тренет.

“Ми не идемо да само тако дижемо неке тегове – ми дижемо здравље људи!”

Браћа Рајић и Душан и његов брат Стојан јасни су по питању тога да је теретана битан савезник у здрављу људи. Она подиже имунитет кроз физичку активност организма. Обојица су врло јасни да тренинг није само насумично дизање тегова већ да не би било више штете него користи мора да се зна са ким се, како и колико ради.

“Има нас који не идемо само да “билдујемо” како неки мисле, већ у теретани радимо и бринемо о здрављу људи, ресавамо здравствене проблеме и унапређујемо људима псифофизичко стање. Ми први желимо да тренирамо, али је поента да се иде у теретану да би се здравље побољшало а не нарушило. Потребан је јасан план. Највећи проблем је што сви људи који буду ишли у теретану а не придржавају се мера заштите, директно угрожавају друге и себе”, каже Рајић за “Блиц”.

Савет колегама тренерима

“Тренери у теретанама (смена и индивидуални) су озбиљно финасијски угрожени. Саветујемо тренере да се прилагоде ситуацији, снизе цене свих режима, а све потенцијалне вежбаче да опрезно бирају са киме ће радити и да сада конацно искористе прилику и поцну да брину о свом здрављу. Прво здравим животним навикама, затим исхраном, а након тога тренингом у теретани када се за то омогуће услови”, саветује тренер своје клијенте, али и колеге.

Извор: Блиц