Пронађени посмртни остаци у каменолому код Рашке, Одаловић најавио истрагу

Посмртни остаци пронађени у каменолому у месту Кижевик код Рашке могли би да буду тела 15 лица са Косова за којима се трага од завршетка ратних сукоба, али тек следи наставак ископавања и ДНК анализа.

На локацији коју обезбеђује МУП Србије налази се председник Комисије за нестала лица Владе Србије Вељко Одаловић, који је за Коссев потврдио те информације, преноси Коссев.

“Јуче су пронађени посмртни остаци уз делове одеће. Радове смо према процедури, одмах зауставили, до наредне одлуке суда. Тужилаштво за ратне злочине завршило је свој део посла, а сада судија одлучује тако што издаје наредбу о динамици, мерама, о томе ко ће присуствовати, и ту одлуку очекујемо у наредних дан-два”, казао је Одаловић.

Локацију обезбеђује МУП Србије, а на терену су уз представнике суда присутни и форензичари, представници Међународног комитета Црвеног крста, Међународне комисије за нестала лица, Еулекса, косовске радне групе за нестале, као и косовски форензичари и стручњаци.

Одаловић у овом тренутку није могао каже колико се тела налази на овој локацији, с обзиром да су радови привремено заустављени до одлуке судије.

Уколико се претпоставке испоставе као тачне, у питању су тела 15 несталих особа са Косова, али је Одаловић нагласио да тек предстоји завршетак ископавања и форензичко испитивање.

“За сада су и даље у питању НН лица, чији идентитет ће бити утврђен када се обави ДНК анализа”, рекао је Одаловић. Према последњим подацима, 1.643 особе и даље се воде као нестале из сукоба на Косову и Метохији.

Извор: Н1