Просветарима дебљи новчаници за 2.000 динара

Повећање минималне цене рада за 6,6 одсто од 1. јануара неће утицати на то да нове категорије запослених у образовању „падну“ испод минималца.

Поједини просветни синдикати су упозоравали да таква „судбина“ чека шефове рачуноводства у школама, али Душан Кокот, председник Независног синдиката просветних радника Војводине, за Данас објашњава да за највећи број запослених промена неће бити.

Изузетак су категорије чији је коефицијент 8,62 (административно-финансијски радник, радник на одржавању музичких инструмената, домар, кувар и економ са ИВ степеном стручне спреме) и 9,16 (домар и кувар са В степеном) јер ће они убудуће стално бити на минималцу, док су досад четири месеца у току године (месеци са 20 или 21 радним даном) били изнад минималца.

Међутим, ако минимална цена рада настави и даље да брже расте од основице у образовању десиће се да и запослени са коефицијентом 11,15 „падну“ испод минималца, упозорава Кокот.

– Помоћни радник са коефицијентом 5,99 и нето основицом од јануара 2021. године има 21.153 динара, што значи да држава „дотира“ његову зараду за 12.690 динара. Због те незаконите корекције до минималца (то заправо значи да држава каже да физички радник не зарађује 183,93 динара по радном сату) значајан део запослених у образовању се налази у истој ситуацији. По тренутно важећем стању, сви запослени до коефицијента 9,58 имају исту основну зараду. На овај начин су незаконитом корекцијом до минималца обесмишљени коефицијенти, јер исти новац носе кући и физички и административни радници. Уколико се тренд настави, односно уколико минимална зарада буде расла више од основице у образовању, за неколико година ће бити свеједно да ли носимо дневник или метлу – сматра Кокот.

Решење за ову ситуацију је, како каже, једноставно: производ основице и најнижег коефицијента по уредби мора бити бар минимална зарада.

У том случају би помоћни радници примали 35.594 динара, док би наставник са седмим степеном стручне спреме имао 97.858 динара.

Објашњавајући како ће најављено повећање плата за 3,5 одсто у јануару утицати на материјални положај запослених у образовању, Кокот подсећа да је основица за обрачун зарада у 2020. износила 3.411,98 динара, а након увећања је 3.531,39 динара.

То значи да ће почетна плата наставника са ВИИ степеном стручности са 59.095 динара скочити на 61.163 динара. Уз додатних 1,5 одсто повећања у априлу, основна зарада наставника ће износити 62.050 динара.

Извор: Данас