ПРВИ КАРАНТИН У СРБИЈИ ЗБОГ КОРОНАВИРУСА! У СРПСКОМ РУДНИКУ ВАНРЕДНО СТАЊЕ: Кинези у Бору затворени по 14 дана

Драма Запослени који се из Кине враћају с прославе Лунарне нове године иду у изолацију у један од објеката „Циђин Бор копера“

Радници рудника „Циђин Бор копер“ у Бору који су се недавно вратили из Кине налазиће се у карантину две недеље због страха од избијања опасног коронавируса, од којег је до сада преминуло 565 људи, а заражено 28.350. Запосленима из провинције Хубеј, која је жариште смртоносне инфекције, забрањен је повратак у Србију.

– Свим колегама из кинеске провинције Хубеј забрањено је да се врате у Србију иако су здрави, а људи који су дошли из других места у Кини били су медицински тестирани пре доласка у Србију и засад су здрави – речено је у компанији „Циђин Бор копер,“ у којој су навели да ће „ради предострожности сви повратници из Кине бити изоловани у карантину 14 дана почев од доласка у Србију и да ће будно бити надгледани“.

Градоначелник Бора Александар Миликић рекао је за Курир да је у комуникацији с представницима кинеске фирме обавештен о томе да „Циђин“ предузима све мере заштите на нивоу компаније.

– Радници компаније „Циђин“ који су се вратили из Кине након прославе Лунарне нове године задржавају се у карантину у Бору 14 дана како би се проверило њихово здравствено стање – рекао је Миликић за Курир.

Из Министарства здравља речено је за Курир да Институт за јавно здравље Бор прати ситуацију с кинеским радницима и да су сви прошли здравствени надзор, као и сви путници који долазе у Србију.

Како Курир незванично сазнаје, засад ниједан од рудара нема симптоме обољења.

– У једном од својих објеката „Циђин“ је направио својеврсну изолацију, у коју ставља све своје запослене који су се вратили из Кине. Пре уласка у компанију, раде се све провере, а прегледи се обављају на посебној локацији. Идеја је била да се направи интерни карантин попут оног на југу Француске, у којем су смештени и Срби, али и други грађани који су недавно евакуисани из Вухана, жаришта епидемије. Радници се не пуштају у постројења док им не прође инкубациони период, а кад се докаже да су здрави, један по један ће почињати с радом – сазнаје Курир од добро обавештеног извора.

Из компаније „Циђин“, која је купила РТБ Бор и бави се копањем и топљењем руде бакра и племенитих метала, до закључења овог броја нису одговорили на питања Курира.

Извор: Курир