Први српски респиратор за 30 дана: “Можемо да произведемо од 10 до 100 дневно”

Израда првог српског респиратора увелико напредује. Према најавама, првих пет биће готово у рекордном року, до 30 априла.

Први српски респиратор развија тим који чине људи из фирме “Смарт рисерч” из Института “Михајло Пупин”, а све под окриљем Фонда за иновациону делатност.

“У оквиру позива Фонда за иновациону делатност добили смо пројекат да развијамо респираторе у складу са условима у Србији. Добили смо рок који је стварно тежак, од 30 дана, али мислимо да је то изводљиво”, каже за Прву ТВ Марко Панић из “Смарт рисерча”.

“Радићемо на томе да први функционални уређај буде готов за 30 дана”, казао је Панић.

“Наша пројекција је да можемо да произведемо од 10 до 100 респиратора дневно. Већ смо ступили у контакт са фирмама које тврде како могу да произведу 60 механичких делова респиратора дневно, који су највећи проблем овде”, каже Владимир Нешић из Научно-технолошког парка Београд.

Он је позвао све који се баве производњом или набавком електромагнетних вентила, или мембранских пнеуматских пумпи, да се јаве Фонду да помогну.

Нешић напомиње како није искључено да ће се ангажовати наменска индустрија и ауто-индустрија ради масовне производње респиратора.

“Тестирање ће морати да буде јако, јако убрзано”, додаје Нешић.

 

Извор: ПРВА ТВ